Skip to main content
Jurnal »

The thin book of trust

28 octombrie 2021
scris de:

Întrebați câtă încredere au în colegi, în manageri și în top management, pe o scală de la 1 la 10, respectiv câtă încredere pot avea alții în ei înșiși, Charles Feltman a descoperit că oamenii se evaluează pe ei ca fiind mult mai de încredere decât consideră ceilalți că pot avea încredere în ei. Această tendință de a ne considera mai de încredere decât ne consideră alții și de a ne atribui mai multă încredere decât oferim noi altora, este o condiție general umană.

Charles Feltman definește încrederea ca fiind alegerea de a risca să faci ceva vulnerabil la acțiunile altei persoane. Iar când vorbește despre vulnerabilitate, vorbește de o gamă largă de situații. De la acțiuni concrete (bani, job, promovare) până la acțiuni mai puțin tangibile (să-ți pui imaginea, numele, sănătatea în mâinile cuiva, valorile, chiar și experiența de viață). Putem înțelege încrederea în balanță cu neîncrederea sau cu alegerea de a nu te face vulnerabil în fața acțiunilor cuiva. A considera că ceea ce este important pentru noi, nu este în siguranță cu o anumită persoană.

Cartea de față este o carte mică despre un subiect mare, așa cum o numește chiar autorul, în care detaliază 4 ingrediente ale încrederii. O persoană este considerată de încredere dacă este:

  • Sinceră – este evaluată ca fiind onestă. Spune ceea ce crede și crede ceea ce spune. Exprimă opinii valide, utile, gândite și cu dovezi solide în spate.
  • Sigură/fiabilă – este evaluată ca genul de persoană care face ceea ce a promis, care își îndeplinește angajamentele.
  • Competentă – este evaluată ca având abilitățile necesare pentru a face ceea ce are de făcut. Raportat la locul de muncă, înseamnă că are capacități, abilități, cunoștințe și resurse necesare pentru o anumită sarcină.
  • Cu grijă pentru ceilalți – este evaluată ca ținând cont atât de interesele proprii, cât și de interesele altor persoane atunci când ia decizii și inițiază acțiuni.

Citind cartea, am realizat cât de multe fațete ale celor 4 ingrediente ale încrederii putem descoperi, dacă reflectăm asupra lor. Un exemplu este sinceritatea. Poate fi percepută de către ceilalți doar dacă credem în ceea ce spunem, spunem ceea ce credem și acționăm conform celor ce spunem și credem. Dacă suntem congruenți, adică ne menținem perspectiva în timp și ne aliniem acțiunile cu cuvintele pe care le folosim. Ne aliniem cuvintele cu cuvintele, adică spunem mereu același lucru, indiferent de context. Acest exemplu de „spargere” a celor 4 ingrediente în elemente componente care îmbie la auto-reflecție este doar unul de pe parcursul cărții.

Presărată cu exerciții și idei despre ce putem face pentru a cultiva încrederea, lucrarea de față este o adevărată „cafea instant” care trezește și pune întrebări la fiecare pagină. Oferă idei despre ce e sănătos și ce e mai puțin sănătos atunci când îți dorești să fii perceput de încredere de către alte persoane. Cum anume încrederea înseamnă, nu doar relaționare cu ceilalți, dar și relaționare cu propria persoană.

Citind-o, am înțeles de ce am pierdut încrederea unor oameni, de ce în anumite relații și situații am fost văzută cu îndoială (Feltman spune că fiecare avem în noi un dubiometru ușor de activat de diferiți factori), de ce în unele cazuri alții au avut încredere în mine, iar eu am stat mai prost la acest capitol.

Nu în ultimul rând, se poate reflecta la citatele fiecărui capitol, la fel de pline de înțelesuri precum cartea. Las aici unul dintre ele, pentru reflecție:

Nu suntem niciodată mai vulnerabili decât în momentul în care avem încredere în cineva – dar paradoxal, dacă nu putem avea încredere, nici nu putem trăi bucurie și iubire.


1. Charles Feltman (2009) – The thin book of trust, Editura Thin Book Publishing

Recomandă și altora