Jurnal »

[Luni de poveste] Cinci pași (fără a fi o rețetă) în crearea unor relații sănătoase

10 October 2018
Luni de poveste la Carturesti, Platinia Shopping Center - Despre relații - Gabriela HUM

de Gabriela HUM, consultant senior

Luni de poveste la Carturesti, Platinia Shopping Center - Despre relații - Gabriela HUM

O relație înseamnă conectarea lumii mele interioare la lumea interioară a celuilalt. Iar să întâlnești lumea celuilalt și să respecți realitatea celuilalt ca expresie a acestei lumi, o realitate la fel de nezdruncinată ca și realitatea proprie, este o artă. Arta de a crea relații sănătoase. Este o artă pe cât de recompensantă, pe atât de dificilă, mai ales azi, când am încetat să ne întâlnim între noi ca indivizi întregi, ne întâlnim adesea ca fragmente – Gabi – trainerul cu Iulia – participantul, Ana – managerul de HR cu Vlad – candidatul, Ioana și Dragos – vecinii.

Este natural să avem relații în care intrăm fragmentat. Este important ca, totuși, să avem relații unde putem fi noi întregi, cu întreaga noastră lume interioară. Iar celălalt are spațiu pentru a intra în relație cu întreaga lui lume interioară. Pentru asta e important să facem un pic de ”ordine” în relațiile pe care le avem deja.

Primul pas pe care îl avem de făcut este să ne observăm propriile relații.

Faceți o listă cu toți oamenii cu care considerați că aveți o relație (unii pot fi cu nume sau pot fi categorii cu care interactionați – colegii, vecinii, verișorii). Organizați această lista pe cele trei cercuri relationale: cercul intim (2-3 prieteni adevărați, cu care vă simțiți acceptați și conectați), cercul personal (familia, amicii) și cercul social (colegii, cunoștințele etc). Amintiți-vă că un prieten adevărat e cel care, chiar dacă te cunoaște bine, continuă să te placă (Elbert Hubbard).

Al doilea pas este inventarierea listei din cercul intim și personal, din când în când. Luați fiecare relație în parte și gândiți-vă la formula încrederii descrisă de Maister și colaboratorii:

Încredere = responsabilitate + credibilitate + intimitate/ orientareegoistă.

Dați fiecărui termen o nota de la 1 la 10, calculați cu cât de multă încredere este investită relația din partea voastră și din partea celuilalt. Poate veți descoperi că unele relații merită mai multă responsabilitate sau altele merită încheiate pentru că sunt prea încărcate de egoism sau de lipsă de intimitate.

Al treilea pas este să mă întreb cât de des mă uit la oameni și la ce au ei ca resurse, ca și capacități? Cât de des spun oamenilor ceea ce apreciez la ei și la relația noastră? Când mi-am sunat ultima dată cea mai bună prietenă doar pentru a vedea ce face? Dacă ar fi să iei persoanele din cercul intim și trei persoane din cercul personal și te-ar întreba fiecare de ce ții la ele, ai ști ce să răspunzi?

Al patrulea pas este legat de cât de sinceri putem fi în relații. Cu cât relația este mai spre interiorul cercurilor relaționale cu atât ar fi de așteptat ca sinceritatea să poată fi folosită mai ușor și mai des. Dacă în pasul trei am vorbit despre ce apreciem la celalălt, în pasul patru este zona în care putem vorbi despre ce ne-am dori să se întâmple altfel în relație.

Al cincilea pas se referă la decizia de a merge mai departe cu anumite relații, fiecare pusă în cercul în care aparține, și a încheia relații în care nu am reușit să ne conectăm la lumea interioară a celuilalt – fie că celalălt nu ne-a dat voie, fie că nu am reușit noi să facem asta.

„Dacă ar fi să iei persoanele din cercul intim și trei persoane din cercul personal și te-ar întreba fiecare de ce ții la ele, ai ști ce să răspunzi?”

Dincolo de cei cinci pași, este important să ținem cont de câteva principii pentru a crea relații sănătoase:

  • Toți oamenii se nasc buni și au in interiorul lor un nucleu la care ne putem conecta. Ceea ce devenim fiecare pe parcursul vieții se datorează mediului social în care creștem și ne dezvoltăm.
  • Doi oameni care nu se înțeleg nu înseamnă că sunt răi, ci doar că nu reușesc să se conecteze unul la lumea interioară a celuilalt. Poate că alături de o altă persoană, putem fiecare dezvolta relații mai armonioase și mai sănătoase.
  • Oamenii nu sunt dificili, relațiile sunt dificile. O relație dificilă ne spune multe despre modul în care ne conectăm la lumea celuilalt și este o șansă de a ne flexibiliza și a învăța.
  • Când constat că nu reușesc să mă conectez la lumea interioară a celuilalt, cu alte cuvinte o relație nu merge, e important să revin la valorile proprii și să decid ce fac în acea relație conform lor. Dacă una dintre valorile mele este sinceritatea, poate că voi face o discuție sinceră cu celălalt, în care să îi împărtășesc ce cred eu despre relația noastră. Daca una dintre valorile mele este acceptarea necondiționată, poate că voi rămâne în relație, căutând acel ceva bun la celălalt la care să mă pot conecta.
  • E important să stau într-o relație pentru că decid asta și nu pentru că nu pot să o închei. Ne putem trezi în conflicte interioare în care nici să plec din relație nu pot pentru că mi-e teamă de ce aș putea face singur(ă), nici să stau în relație nu pot pentru că nu mă simt în siguranță sau nu mi-e bine.

Haiku despre relații, scrise de participanții la prima seară de Luni de poveste …la Cărturești:

HAIKU

Vorbește frumos
Legături și protecție
Unde este cap.

Control și ordine
Ai grijă la ce îți impun
Sociabilă.

Nu precauției,
acordă-ți atenție
și INTIMITATE.

Bucurie – DA!
Entuziasm, o, DA!
VIAȚA la maxim.

Sfaturi și griji multe
Precauți și-mpovărați
Fii deschis în toate.

Precauție
Prietenă discrete
Ține secretul.

Grijulie îs
Modestie prea multă
Protecție urlu.

Independentă
Puțin alintată
Și invalidată.

Este necesară
Încrederea și respectul față de cealaltă persoană.
Îndrăgostire.

Am găsit un zid
de sinceritate
lângă claritate.

Loialitate
„Winter” is coming, soldat!
Independență?

Noroc în viață
Reciproc în bine
optimist în ceață.

Durere – pa!
Taci!/ Mâhnire – WTF! Precauție – mda.
Umor – viața mea!

DISPONIBIL prin CONFUZIE
cu RESPECT și EFORT
la MATURITATE.


Bibliografie

David Richo, 2002, How to be an adult in relationships, Shambhala Publications
Kernberg, Otto, 2012, Diagnostic Psihodinamic Operationalizat OPD-2. Manual de diagnostic si planificarea terapiei, Editura Trei
Adam Grant, 2013, A da și a lua, Editura Publica
Nossrat Peseschkian, 2017, Poveşti orientale ca instrumente de psihoterapie, Editura Trei


Acest articol s-a născut ca urmare a atelierului Cinci pași (fără a fi o rețetă) în crearea unor relații sănătoase, din cadrul evenimentului Luni de poveste… la Cărturești, ediția a patra.

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro