Skip to main content
Jurnal »

Lecțiile celor 20 de ani de training & beyond

26 ianuarie 2024
scris de:
20 ani de training and beyond

Douăzeci de ani de training & beyond! Douăzeci de ani de învățare și dezvoltare! Douăzeci de ani de lucru cu oameni dornici să învețe. Am avut parte de multe lecții în această perioadă. Mai jos, împărtășesc 20 dintre cele mai valoroase lecții de business și de viață care ne ajută să mergem mai departe.

Adaptează-te la vreme (sau vremuri)

  1. A conduce un business ca antreprenor este ca și când ai construi o barcă în timp ce navighezi cu ea. Ai de lucrat la barcă, timp în care e nevoie și să menții direcția și să verifici și să te adaptezi la vreme (sau vremuri).
  2. Indiferent prin ce etapă de vârstă trece business-ul (cât din barcă ai reușit să construiești), prin ce perioade economice trece mediul de business sau ce schimbări neașteptate apar în lume (pandemii sau războaie – adică cum e vremea), dacă ai alături oameni cu care împărtășești aceleași valori, orice poate fi depășit cu succes.
  3. Din perioadele grele (când am navigat pe ape învolburate) am învățat (despre noi) și am crescut mai mult decât din perioadele „cu ape line”. Așa am ajuns să dăm valoare dificultăților și să ne folosim de ele (că de bucurat încă nu pot spune că am ajuns să ne bucurăm).
  4. Nu fă schimbări majore în perioade dificile. Nu schimba direcția când e furtună. Ține bine cârma bărcii și vâslește. Perioadele dificile sunt despre a face lucrurile pe care le știm deja și a avea grijă de noi, în intern, ca mai apoi să fim pregătiți pentru ce ne așteaptă.
  5. Nu te evalua doar în raport cu obiectivele pe care ți le-ai propus, ci în raport cu ceea ce ai fi putut atinge în condițiile date.

Orientează-te spre creștere și dezvoltare

  1. „Nu-ți pune toate ouăle în același coș” spune o vorbă din bătrâni. Dusă în business: nu rămâne doar cu un singur client sau cu clienți dintr-o singură industrie. Asta nu este despre bărci, dar e o lecție importantă!
  2. Când ai un business despre învățare (și nu numai), poți crește alături de oamenii pe care îi ghidezi să crească. Învățarea nu se întâmplă doar într-o singură direcție.
  3. Ceea ce știm este singurul lucru pe care nu ni-l poate lua nimeni. Învață, citește, participă la evenimente unde poți crește și te poți dezvolta.
  4. Fă ceea ce „predici”. Oamenii vor modele, nu doar cunoștințe. Oamenii întreabă: și ție cum ți-a ieșit / tu ce ai învățat când ai făcut? Nu poți învăța pe cineva să înoate de pe marginea bazinului. Sari cu el în apă și arată-i cum se face.
  5. Relația primează, apoi vine partea rațională: munca cu grupurile înseamnă să știi să gestionezi, în primul rând, dinamici de grup și să faci relație cu participanții. Abia pe locul 2 este despre cât de bine știi tema pe care o predai. Și asta este valabil și în business: dacă ai grijă de relația cu clienții și furnizorii, partea legală / rațională se abordează și se rezolvă cu adaptabilitate din partea tuturor.

Ai încredere în propriile valori

  1. Cu cât oamenilor le e mai greu în viață, cu atât fac glume mai bune și bancuri mai amuzante. Așa și la noi. Am învățat să râdem și să ne folosim de umor pentru a trece prin momentele grele.
  2. Tehnologia ne ajută, dar să vezi oamenii „cu picioare” (cum spunem despre perioada post-ZOOM) este mai valoros. Așa că, de câte ori am putut, ne-am văzut față în față și ne-am conectat unii cu alții (cu echipa, cu participanții, cu clienții).
  3. Oamenii au planurile lor, direcțiile lor de viață și este valoros să fie așa. Chinezii spun că există un fir roșu invizibil cu care suntem legați unii de alții și că acel fir ne aduce la un moment dat împreună, dar nu neapărat pentru totdeauna. Unii își construiesc propriile bărci și asta e foarte valoros pentru toată lumea: pentru ei, pentru noi să îi avem competitori, pentru piața de business.
  4. Fii bun pe câteva subiecte și mereu, în background, dezvoltă teme noi. O pepinieră de produse / servicii poate fi foarte valoroasă pe termen lung.
  5. Adună comunități pe lângă tine. Găsește oameni cărora le place să „construiască bărci” și împărtășiți din experiența voastră! Când doi oameni au câte o idee și o împărtășesc, la final, fiecare are câte două idei. Comunitatea de L&D și de cea coaching pe care le-am creat pe lângă noi, cu sprijinul HUMANCO, sunt mereu surse de inspirație și admirație.

Angajează-te cu responsabilitate și implicare în tot ceea ce faci

  1. Lasă ceva palpabil în urma ta. Altfel, „siajul” se estompează și apa revine la forma ei inițială. Și viața la fel. Cu multă admirație am văzut cum a ieșit din mâinile noastre cartea despre training care ne-a umplut cu gânduri și idei perioada de pandemie – Învățăm împărtășind ghid de experiențe scrise de și pentru specialiștii L&D. Și tot cu admirație privesc oamenii care, an de an, pregătesc, se pregătesc și participă la Luni de poveste, eveniment aflat la a 10-a ediție în 2024.
  2. Fă conexiuni – nu le știm pe toate și nu putem face de toate. Așa că am învățat să recomandăm clienților noștri competitori în care credem: business-uri nișate care cresc organic și cu care ne e mai mare dragul să „împărțim” aceeași piață.
  3. Din când în când reevaluează-ți valorile. Viața aduce cu ea multe și noi navigăm printre evenimente, puțin probabil să nu creștem și să nu ne influențeze. Așa că, măcar o dată la 5 ani ne întrebăm dacă valorile pe care le declarăm mai sunt de actualitate sau ne-am dezvoltat în altă direcție?  
  4. Fii constant – este una din lecțiile care ne-a adus azi aici, la 20 de ani de ATU Consulting. Creează-ți repere și repetă-le, îmbunătățind de fiecare dată ceea ce vezi că poate fi îmbunătățit.
  5. Și am mai învățat că viața nu este doar despre muncă, ci și despre noi și grija față de propria persoană, despre prieteni și prietenii, despre explorări și călătorii împreună! „N-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit, e de-ajuns o mână de prieteni în asfințit”. (Dinu Olărașu)

Și voi încheia cu un citat din C. JoyBell C. care ne conectează cu viitorul:

Singurul mod în care putem trăi este să creștem. Singurul mod în care putem crește este dacă ne schimbăm. Singura modalitate prin care ne putem schimba este dacă învățăm. Singurul mod în care putem învăța este dacă ne expunem. Și singura modalitate prin care putem să ne expunem este dacă ne aruncăm liberi în viitor.

Recomandă și altora