Skip to main content
Jurnal »

Eșecul – O experiență esențială pentru succesul profesional

7 aprilie 2025
scris de:

Suntem suma experiențelor noastre. Iar din experiențele noastre fac parte și acele întâmplări care vin cu un bagaj de emoții greu de navigat: eșecurile.

Însă, dacă îți dorești o viață profesională de succes, singura cale de a ajunge acolo este să treci prin situații în care lucrurile nu ies așa cum ți-ai dorit. Pentru că din astfel de contexte oamenii învață cel mai mult. În plus, poate că ar trebui să ne întrebăm, din când în când, pe parcursul vieții noastre de profesionist: „Când am învățat că trebuie să avem succes tot timpul?”

Iluziile despre succes

Lumea plină de zgomot în care trăim astăzi promite mize importante pentru succes: bogăție, statut, fericire, împlinire, impact. Sună bine pe hârtie, însă, în realitate, drumul către succes implică invariabil eșecul. Nu poți ajunge să ai ceea ce îți dorești fără să știi ce nu îți dorești. La fel cum nu poți deveni mai bun în ceea ce faci fără să știi la ce nu ești bun. Greșelile sunt esențiale pentru succesul profesional.

Un exercițiu pentru tine

Așadar, dragă cititorule, îți propun un exercițiu:

Te invit să te gândești la o situație din viața ta profesională pe care ai perceput-o ca fiind un eșec. Ce ai învățat din acea situație? Ce aplici acum în viața ta profesională? Ce ai descoperit despre tine și despre nevoile tale din acel context?

Ce observ în lucrul cu profesioniștii

Lucrez cu profesioniști în fiecare zi, iar teama de eșec (care este normală, de altfel) apare frecvent în sesiunile noastre. Uneori facem un exercițiu în care ne uităm împreună la întreaga experiență profesională a clientului; și nu o facem pentru a trece prin responsabilitățile avute sau prin companiile la care au lucrat. Scopul este ca persoana să conștientizeze ce a învățat despre sine în acele joburi, cum s-a simțit în rolurile precedente și ce a dus cu ea mai departe în parcursul profesional. Și, de multe ori, oamenii vorbesc mai mult despre eșecuri, greșeli și ce au învățat din ele, decât despre reușite. Pentru că acelea sunt experiențele care i-au marcat și din care au învățat cel mai mult. Chiar dacă nu a fost pe calea cea mai simplă.

Cum poți naviga mai ușor un eșec

Sigur că nu e ușor să navighezi o astfel de experiență. Însă sunt câțiva pași pe care îi poți urma ca să devină mai confortabilă:

  1. Stai cu emoțiile

În primul rând, atunci când te întâlnești cu un eșec profesional e bine să stai în emoțiile pe care le simți, neplăcute așa cum sunt ele. Și emoțiile care ne scot din confort ne spun ceva important și merită atenție din partea noastră. Primul instinct (firesc de altfel) este să fugim de ele sau să le reprimăm, așa că dacă ai nevoie de ajutor cu navigarea lor, poți apela cu încredere la un specialist care te poate ajuta cu asta (psihoterapeut, consilier sau coach).

  1. Clarifică ce vei face diferit

După ce ai procesat emoțiile, stabilește ce vei face diferit data viitoare, astfel încât rezultatul să fie cel pe care ți-l dorești. Pasul acesta implică să fii rațional cu ceea ce ți s-a întâmplat; adică să privești cât poți tu de obiectiv experiența prin care ai trecut (deci e important să fi parcurs primul pas în care ți-ai procesat trăirile emoționale).

  1. Reflectează și integrează ce ai învățat

Apoi reflectează la ce ai învățat din experiența aceasta despre tine, despre ceilalți, despre lumea ta de profesionist. Ia cu tine aceste lucruri învățate și clarifică-ți cum le poți folosi pe viitor, astfel încât experiențele tale să fie mai bune și mai potrivite pentru tine.

Eșecul și greșeala nu sunt același lucru

Totodată e vital să faci diferența între greșeală și eșec. Greșeli facem toți și sunt parte din viața noastră profesională. N-am fi oameni dacă nu am greși.

Eșecul însă este rezultatul final a ceva, fie că vorbim despre un proiect, un job, o relație profesională. E important să nu le confunzi și să le tratezi pe fiecare dintre ele direct proporțional cu impactul pe care îl aduc în viața ta.

Fii blând cu tine

Pe final, te îndemn să nu uiți să fii bun cu tine. Prima tendință în fața unui eșec este să apară învinuirea de sine și un dialog interior critic. Însă dacă îți dorești să fie mai ușor, poți exersa un dialog interior suportiv în care să îți spui că oricine greșește și că data viitoare vei ști să faci mai bine. Iar asta te va ajuta să fii mai bine cu tine și cu ceilalți.

Recomandă și altora