Skip to main content
Jurnal »

Cum au fost Lunile de poveste în 2023

30 octombrie 2023
scris de:
Luni de poveste-Final

Cu începere de la mijlocul lui septembrie, tradiția atelierelor de dezvoltare personală – Luni de poveste – a marcat patru seri de revedere, de emoții și curiozitate.

Pregătit cu atenție și consecvență, evenimentul s-a desfășurat și anul acesta la Librăria Cărturești, de data asta în locația din Platinia Shopping Center. Și, fiindcă 2023 este un an despre colaborare, cele patru tematici au fost focusate pe explorarea acestui concept.

Colaborarea este esența vieții. Vântul, albinele și florile lucrează împreună, pentru a răspândi polenul. (Amit Ray)

Pornind de la această idee, colegii noștri au vorbit despre 4 aspecte ale colaborării și integrării acesteia în viața de zi cu zi: relații, autocunoaștere, tehnologie și munca în echipă. Fiecare seară a început cu o poveste proprie, personală, astfel că sloganul evenimentului a devenit: o seară despre povești la Luni de poveste.

Întâlnirea 1: Cum navigăm prin relații? Puterea colaborării în Dilema Prizonierului

Sergiu MAXIM a fost gazda primei întâlniri a ediției, invitându-ne să navigăm prin labirintul complex al relațiilor, folosind totodată înțelepciunea care stă în spatele faimoasei Dileme a Prizonierului.

Pentru început, Dilema Prizonierului este un experiment mental din teoria jocurilor care implică doi agenți raționali, fiecare dintre ei având varianta de a colabora în beneficiul comun sau trăda partenerul pentru recompense individuale. Sergiu a subliniat ideea că, în uzul cotidian, eticheta Dilemei Prizonierului poate fi aplicată oricărei situații în care este nevoie de o soluție strategică, asta însemnând și relațiile din viața noastră.

Am povestit despre cum funcționează creierul în fața alegerilor dificile și cum luăm decizii, despre beneficiile semnificative ale colaborării, Teoria Minții și Formula Încrederii, interesul personal versus beneficiul colectiv și cum evoluează relațiile – subiecte extrem de complexe, pe care Sergiu le-a conectat într-o manieră naturală.

Gândurile cu care am rămas, după prima întâlnire, sunt strâns legate de implicarea și susținerea reciprocă în relații, importanța limitelor și a echilibrului, rolul colaborării fiind acela de a ne ajuta să influențăm în mod direct (și pozitiv) calitatea propriei vieți.

Întâlnirea 2: Drumul către autenticitate. Cum să colaborăm creativ cu noi?

Pregătită cu o poveste despre autenticitate și creativitate, Mara RĂȚOI a împărtășit care sunt cele patru opriri în care, dacă ne acordăm suficient timp, putem construi piesele de care este nevoie pentru o viață trăită autentic.

Seara a început cu prezentarea Cercului Schimbării, un model creat de James Prochaska ce cuprinde 5 stadii: precontemplare, contemplare, pregătire, acțiune, mentenanță și recădere.

Pornind de la acest model, am văzut că primul instinct pe care îl avem atunci când suntem puși în fața schimbării este implicit, respingerea (pentru că așa suntem construiți). Cu toate acestea, dacă și când suntem deciși să facem schimbarea și să pornim pe un drum nou, putem observa că lucrurile devin din ce în mai ușoare. Cele patru piese despre care a vorbit Mara sunt:

 • Autocunoaștere;
 • Depășirea fricii;
 • Relațiile sănătoase;
 • Recunoștința.

Interconectate, cele patru piese au în comun câteva obiective: acela de a ne cunoaște mai bine (atât pe noi, cât și pe ceilalți), a ne accepta așa cum suntem (cu bune și cu rele), a fi conștienți de capacitățile noastre și a încerca să fim recunoscători pentru lucrurile mici.

Am încheiat seara cu un citat-concluzie: Valorile de viață sunt busola noastră interioară și este important să le cunoaștem, pentru ca să știm încotro ne îndreptăm. Fii bine cu tine, ca să fii bine cu ceilalți!

Întâlnirea 3: Parteneriat om-tehnologie

Cu expertiză în automatizare și procese, Excel și traininguri tehnice, Adela HARLIȘCA a vorbit despre parteneriatul om – tehnologie, despre cum putem să ne folosim de tehnologie pentru a petrece timp valoros alături de familie și cei dragi.

Fără niciun dubiu, putem observa progresul pe care l-a făcut tehnologia în ultimii. Adela a subliniat această idee printr-un quiz privind soluțiile inovative menite să ne ajute în eficientizarea timpului. Câteva dintre soluțiile menționate sunt:

 • Plata facturilor online;
 • Programări online acolo unde este nevoie, fără a sta la coadă;
 • Calendare smart de care ne folosim pentru a ne gestiona mai bine ședințele, întâlnirile și chiar timpul liber;
 • Aplicații prin care putem controla temperatura în încăpere și gestiona mai bine locuința din punct de vedere energetic;
 • Prize inteligente și diverși senzori;
 • Aspiratoare robot.

Bineînțeles, este nevoie de câțiva pași pentru ca elementele de mai sus să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Un aspect important cu care am rămas de pe urma întâlnirii este acela că, deși achiziționarea acestor tehnologii necesită investiție, suma este amortizată prin valorificarea timpului, precum și prin sustenabilitatea față de mediu.

Întâlnirea 4: Trecut, prezent și viitor în colaborare: un atelier Points of You

Cu scaunele aranjate în cerc, Ramona POP ne-a dat întâlnire la ultimul atelier al Luni de poveste să vorbim despre trecut, prezent și viitor în colaborare, într-un exercițiu profund de autocunoaștere.

Alături de Ramona, am parcurs etapele Points of You, o metodologie creată pentru procesele de coaching care accesează atât gândirea logică, pragmatică, cât și pe cea creativă și emoțională. Pe scurt, tehnica PoY cuprinde 5 etape:

 • Conștientizare (un moment de aici și acum);
 • Etapa de reflecție (ce aleg să aprofundez astăzi);
 • Explorare (prin imaginare, introspecție și interpretare);
 • Împărtășirea primelor gânduri;
 • Reflecția asupra următoarei imagini din set și focus pe procesul de schimbare;
 • Acțiuni viitoare.

La final, am plecat cu o mai bună înțelegere a modului în care definim colaborarea în echipele cu care lucrăm (și nu numai), având în minte și câteva soluții și acțiuni concrete care ne pot ajuta pe termen scurt.

Mulțumim membrilor echipei pentru implicare și susținere, librăriei Cărturești pentru găzduire, precum și participanților pentru că au ales să-și petreacă serile de luni alături de noi.

Să ne revedem cu bine și în 2024, la a X-a ediție a Luni de poveste!

Recomandă și altora