Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #11

6 decembrie 2021
scris de:

La cea de-a unsprezecea întâlnire L&D crafting din acest an, am avut-o invitată pe Carmen TEODORESCU, trainer și antreprenor, care a început ca economist, dar a activat de-a lungul anilor în domenii foarte diverse. Tocmai această diversitate a ajutat-o să-și dezvolte și mai mult creativitatea, despre care ne-a împărtășit în cadrul întâlnirii cu titlul: Creativity explorer – tehnici și strategii pentru a fi mai creativi.

Creativitatea înseamnă să îți poți imagina ceva nou și de valoare, făcând asocieri și legături noi între lucruri sau idei care aparent nu au nicio legătură. Este o resursă care depășește cu mult limitele artei și se poate aplica, de fapt, în orice domeniu pentru a rezolva probleme, conflicte, pentru a găsi soluții sau noi moduri de a interpreta datele existente.

Deși creativitatea este o capacitate de care dispunem cu toții, ea are nevoie de anumite condiții pentru a se dezvolta și a se manifesta. Este esențial să fim sănătoși, relaxați și să ne aflăm într-un mediu stimulant. Frica și condiționarea ne împiedică să fim creativi. În schimb, ne e de ajutor toleranța crescută la ambiguitate, independența, deschiderea, curiozitatea, spiritul ludic și curajul de a ne asuma riscuri.

Am analizat împreună diferențele dintre gândirea verticală și gândirea laterală în ce privește creativitatea, iar apoi am trecut prin patru tehnici care ne ajută să venim cu idei creative: Different entry points, Metoda Scamper, Brainstorming și Tehnica celor 6 pălării gânditoare.

Ultima și cea mai interesantă tehnică discutată a fost Active dreaming. Este o metodă care implică plimbarea solitară în natură, fără să ne gândim la nimic și încercând să nu ne concentrăm nici privirea pe ceva anume. Lucrurile din periferia câmpului vizual care ne atrag atenția pot reprezenta stimuli pentru a găsi o soluție creativă la problema pe care o avem.

Dincolo de informațiile și tehnicile prezentate, Carmen a reușit să ne trezească încrederea în propria capacitate de a fi creativi.


Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro