Skip to main content
Jurnal »

AHA moments #9

17 septembrie 2020
scris de:

Metoda S.C.A.M.P.E.R. este o tehnică creativă de soluționare a dificultăților întâmpinate în cadrul unui proces decizional sau a găsirii celei mai potrivite abordări într-o situație problematică. Numele tehnicii se compune din acronimele acțiunilor definite de anumite întrebări specifice.

Astfel, se poate observa delimitarea următoarelor acțiuni:

S – substituire

C – combinare

A – adaptare

M – modificare

P – poziționare (în alt loc)

E – eliminare

R – reorganizare

Analizându-le pe fiecare în parte, putem observa crearea unui context potrivit de a găsi rezolvarea unei situații dificile, prin abordarea oricărei acțiuni din lista de mai jos.

Explicarea acronimelor de la S la R

S – substituire

Acest proces presupune schimbarea unei funcții a unui instrument, prin modificarea unei calități a acestuia (culoare, material sau felul în care este folosit) sau a unui proces (ne putem întreba cine execută o anumită sarcină sau care ar fi cea mai bună alegere în a schimba un pas din procedură cu altul).

C – combinare

În această abordare, se pot identifica acele elemente sau procese secundare, ce pot conduce la crearea unui produs sau a unei idei, folosind soluții deja existente. Important în implementarea acestei strategii este să se încerce cât mai multe combinări. De exemplu, ne putem întreba ce idei să potrivim, cum am putea să unim scopurile, etc.?

A – adaptare

Uneori, ne dăm seama că o soluție a fost foarte utilă într-o situație asemănătoare. În această etapă este important de identificat care sunt similaritățile dintre situația anterioară și cea curentă și cum putem adapta acele soluții la problema actuală.

M – modificare

Acestă strategie presupune modificarea unui aspect al situației curente, prin exagerarea unei calități caracteristice sau al unui rezultat probabil al acesteia. Prin realizarea acestui pas, se poate analiza dacă schimbarea poate aduce un plus de valoare sau dacă oferă o nouă conștientizare a soluționărilor posibile.

P – poziționare (în alt loc)

În această abordare, un concept sau o idee este așezată și privită dintr-o altă perspectivă decât cea obișnuită. Utilă pentru a putea urmări dacă poate oferi noi modalități de rezolvare a problemei curente.

E – eliminare

Prin implementarea acestei strategii se furnizează posibilitatea de eliminare a acelor procese care îngreunează rezolvarea problemei existente.

R – reorganizare

În acest stadiu, focusul cade pe schimbarea direcției sau a orientării procesului de soluționare, prin abordarea unei analize dintr-un punct de vedere diferit.

Metoda S.C.A.M.P.E.R. poate deveni cu ușurință o modalitate eficientă și la îndemână pentru a putea depăși o problemă decizională. Cel mai important aspect este să o implementăm cu deschidere, creativitate și curiozitate, pentru a putea ajunge la rezultatul potrivit.


Bibliografie:

  1. InLoox Blog
  2. Lean Blog Romania
  3. Egypt Innovate

Recomandă și altora