Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #10

1 septembrie 2020
scris de:

Creștem și ne dezvoltăm cu povești

Cea de-a zecea întâlnirea din 2020 a comunității de L&D a fost dedicată poveștilor. Sam CYROUS, storyteller, custode TEDx Brazilia, psihoterapeut și coach existențialist, ne-a fost ghid pentru cele 90 de minute de întâlnire pe Zoom, în 20 august. Subiectul cu care ne-a provocat a fost “Storytelling as a way of finding meaning”. Tema a fost una atractivă, așa că ne-am adunat 16 participanți, nu doar din Cluj, ci și din Iași și București.

Am aflat de la Sam că noi oamenii „suntem făcuți” din povești. Chiar și în timpul nopții, creierul nostru creează povești, sub formă de vise. Transmitem lecții de la o generație la alta prin povești. Ne plac bârfele care, până la urmă, și ele sunt tot povești create în jurul unui subiect, eveniment sau persoană. Poveștile pot fi astfel folosite într-un mod mai mult sau mai puțin constructiv. Indiferent de modul în care sunt utilizate, poveștile denotă capacitatea umană de a crea.

Sam ne-a mai prezentat elementele importante ale oricărei povești:

  • Cercetarea – stârnirea curiozității e una dintre etapele foarte importante atunci când creăm o poveste, ca și atunci când o ascultăm.
  • Iubirea – să transmiți sau să povestești despre iubire, în oricare dintre formele ei (de la iubirea aproapelui până la iubirea față de un ideal, un scop) este o altă parte care atrage într-o poveste. O poți spune sau o poți arăta prin felul în care spui povestea, prin pasiunea cu care o povestești.
  • Cunoașterea – cu ce rămâne ascultătorul, care este mesajul sau lecția – fie ea una explicită sau una implicită, este cea de-a treia parte din poveste.

Am mai înțeles de la Sam că, atunci când pregătești o poveste (a se citi nu doar poveste, ci și prezentare sau training), una dintre întrebările esențiale pe care povestitorul e important să o aibă în vedere este:

„Ce schimbări vreau să provoc în oamenii care ascultă/ participă?” 

Sam ne-a răspuns la întrebări, a provocat câteva discuții și ne-a recomandat câteva cărți și filme ca repere despre cum se scriu poveștile. Am rămas cu un citat din Asimov: „La începutul (aproape a) tuturor lucrurilor a fost curiozitatea”, cu pasiunea lui Sam pentru povești, cu povestea lui despre povești și cu câteva elemente de care cu siguranță voi ține cont atunci când creez povestea unui training.

Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro