Skip to main content
Jurnal »

Anul 2022 – Anul Rezilienței

4 ianuarie 2022
scris de:

În mod fundamental, reziliența se referă la adaptarea pozitivă, la capacitatea de a menține sau de a recăpăta sănătatea mintală în ciuda adversităților trăite (reziliența ca trăsătură individuală). Definițiile au evoluat pe măsură ce au apărut cercetări noi referitoare la acest concept. Reziliența este studiată în diverse domenii, de la psihologie, psihiatrie, sociologie, biologie, genetică, epigenetică, endocrinologie, neuroștiințe până la management și business. Cu toate acestea, nu există un consens asupra unei definiții operaționalizate unice.

Una dintre definițiile recente, preluate din zona de wellbeing, descrie reziliența ca fiind capacitatea de a ne recupera în urma unor momente dificile, de a ne adapta și de a prospera. Este capacitatea de a ne utiliza resursele și a rămâne creativi în timp ce ne confruntăm cu circumstanțe în schimbare sau cu situații de adversitate (reziliența dinamică sau adaptivă). De doi ani suntem în situația de a descoperi cât suntem de rezilienți. De a descoperi nu doar ce facem pentru a ne păstra sănătatea mintală în condiții mereu în schimbare, ci și de a deveni conștienți de resursele pe care le avem și pe care le utilizăm pentru a face față vieții de zi cu zi.

Unul dintre trainingurile pe care le-am revizuit anul trecut datorită (subliniez datorită, nu din cauza) pandemiei a fost trainingul de Management al Stresului. Am realizat că stresul nu mai poate fi gestionat ca până nu demult, că prioritizarea, organizarea, planificarea sunt dificil de făcut atât timp cât nu știm ce ne așteaptă mâine. Așadar, am reformulat și am schimbat conceptul din spatele acestui curs numindu-l training de Gestionare a Energiei Personale. Am considerat că ceea ce putem face în fața adversității este să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să avem grijă ca energia noastră să fie mereu pe plus astfel încât, indiferent cu ce ne vom confrunta mâine, să avem resurse să facem față schimbării, incertitudinii, ambiguității (reziliența ca trăsătură individuală).

Pe parcursul anului 2021 am lucrat alături de peste 200 de participanți la acest curs. Unul dintre exerciții l-a adus în discuție pe Sisif care, pedepsit fiind de zei, a avut de împins toată viața o stâncă până în vârful unui munte ca, a doua zi, să o ia de la început. Fiecare avem un bolovan de dus în viața noastră (sau cel puțin unul). Așadar, i-am întrebat pe participanți ce îi ajută pe ei să „își care stânca” în fiecare zi și să rămână sănătoși, demni și rezilienți în condițiile actuale?

Cei mai mulți au răspuns că mereu își propun să își antreneze ceva în această perioadă, fie că este vorba despre memorie, comunicare, gestionarea conflictelor, strategie. Faptul că au un obiectiv sau că își fac niște rutine este un al doilea element care îi ajută în a face față schimbărilor. Grija față de propria persoană și găsirea unui sens sunt alte două elemente importante pentru menținerea energiei personale.

Reziliența Organizațională

Despre reziliență se vorbește și în organizații. Reziliența presupune ca o organizație să fie agilă, coordonată și să aibă capacitatea de a învăța rapid. Acest tip de reziliență este una dinamică, adaptivă. Cercetările arată că există 4 factori importanți ce influențează acest tip de reziliență:

  • Tipul de leadership la nivelurile de top și middle management – folosirea unui leadership situațional, existența unui leadership cu un nivel înalt de inteligență emoțională, cu capacitatea de a adapta practicile de HR la nevoile angajaților, lideri care funcționează ca model de adaptare și învățare;
  • Măsura în care organizația își apreciază angajații nu doar pentru rezultatele obținute, dar și pentru curajul de a-și asuma riscuri, pentru capacitatea de a învăța din greșeli, pentru încrederea între membrii echipei;
  • Calitatea rețelelor sociale interne și externe organizației și colaborarea în cadrul acestor rețele (proiecte, comunități, parteneriate, etc);
  • Amploarea învăţării organizaţionale – un mediu organizațional care încurajează atitudinea de problem solving (nu pedepsește greșelile), care susține procesele de pauză, reflectare și analiză atât la nivel individual, cât și la nivel de echipă, care susține asumarea de riscuri și testarea de idei noi.

A fi rezilient ca organizație nu înseamnă a-ți dezvolta niște rutine și procese. Înseamnă stabilirea și dezvoltarea unei culturi organizaționale și a unor competențe care pot fi utilizate pentru abordarea schimbărilor, indiferent de felul acestora.

Impactul schimbărilor din ultimii 2 ani se resimte atât la nivel individual, cât și la nivel de echipe și organizații. Iar reziliența, fie ea trăsătură individuală sau adaptivă (dinamică) este elementul care ne poate face nu doar supraviețuitori ai acestor vremuri (oamenii, echipe sau organizații), ci ne poate ajuta să prosperăm și să creștem tocmai datorită acestei perioade grele!

Pe parcursul anului 2022 vă propunem o serie de interviuri, filmări și articole care vor aduce în prim plan modul în care oamenii, echipele și organizațiile reușesc să fie rezilienți/reziliente în perioade de adversitate. Să avem un an în care să învățăm (despre noi și despre viață) și să creștem!


  1. Julia Hillmann, Edeltraud Guenther (2021) – Organizational Resilience: A valuable construct for management research?, International Journal of Management Reviews
  2. Venkataram Nilakant, Bernard Walker (2014) – Building adaptive resilience

Recomandă și altora