Skip to main content
Jurnal »

[Luni de poveste] Echilibristica dintre EU și NOI

16 octombrie 2020
scris de: ,

Luni, 12 octombrie, Delia SFECHIȘ și Diana BERINDEI, s-au completat minunat la al doilea workshop din cadrul Luni de poveste… online. Colegele noastre au pregătit și un rezumat al întâlnirii, în care au vorbit despre iubirea și stima de sine.


Echilibristica dintre cât de mult EU să manifest atunci când fac parte dintr-un NOI, este una dintre cele mai rafinate abilități din mănunchiul de abilități și competențe care compun arta de a trăi (frumos).

La un anumit nivel, bănuim cu toții că a avea relații conștiente și bine balansate, este o sursă sigură de împlinire și de îmbogățire a experienței personale. Plecând de la această constatare, felul în care reușim să extragem cât mai mult elixir din relațiile pe care le avem, devin un exercițiu zilnic. Uneori complicat și provocator, este un dans pe care îl dansăm fiecare cum putem mai bine. Uneori, îi călcăm pe alții peste picioare. Alteori, suntem noi călcați și câteodată, după mult efort, reușim să intrăm pe aceeași frecvență împreună și să simțim că plutim pe ringul de dans.

Oare, dacă vă spunem că a pluti pe ringul de dans este un deziderat de o viață, care necesită multă prezență și un simț ascuțit al SINELUI, vă liniștește acest lucru? Suntem cu toții pe acest drum, unii mai conștienți, alții mai puțin conștienți.

În povestea care a avut loc lunea trecută, ne-am propus să aducem în lumină acele aspecte care să ne aducă pe noi, cei prezenți în tabăra celor mai mult conștienți despre impactul SINELUI și importanța exprimării lui într-o relație.

Relațiile sănătoase – indiferent că sunt cele cu șeful sau soacra ta – sunt cele în care cei doi implicați pot să se afirme. Pot să ceară și să ofere, fără ca vreunul dintre aceste lucruri să fie în detrimentul celuilalt.

Prin urmare, a avea un SINE este capacitatea de a auto-reflecta la propriile percepții interne sau externe.

Modelul BIG 5

Și dacă tot am vorbit despre percepții, ne-am uitat la felul în care percepem lumea și pe noi în ea, prin prisma modelului de personalitate BIG 5. Personalitatea este cea care ne va influența valorile, obiectivele în viața și pattern-urile comportamentale. Deoarece personalitatea apare la interferența dintre „baza noastră biologică” – temperamentul și evenimentele vieții, pot să fie considerate un cumul de mecanisme de adaptare, stabil. Prin urmare, am aflat că persoanele care tind să aibă scoruri mari la capitolul agreabilitate, tind să lase lucrurile după alții și să se exprime pe sine mai puțin în relații. O adaptabilitate crescută înseamnă un mod constant și învățat, desigur, de a căuta armonia în relații.

Ceea ce modelul de personalitate ne arată, sunt, în definitiv, așii pe care îi avem în mânecă. Faptul de a avea niște Ași nu ne oprește din a ne șlefui în continuare. În cazul de față, de la amabilitate și armonie, putem să ne concentrăm pe a ne dezvolta hotărârea și cunoașterea clară a propriilor limite. Pentru a ne ajuta, în acest sens, ne vin în ajutor cele trei semnale de alarmă, care ne pot arăta când ne eclipsăm sinele:

  • dorința de a fi corect față de alții (fără a ști ce înseamnă să fii corect față de tine);
  • vinovăția constantă că am greșit cu ceva;
  • atunci când funcționăm pentru alții (rezolvăm problemele altora).

În final, ne-am uitat la ce am putea face în fiecare zi pentru a începe echilibrarea talerelor balanței, pentru intrarea pe ringul de dans în ritmul muzicii. Acolo unde e loc pentru toată lumea, nu doar pentru unii dansatori:

Stai cu tine și acceptă-ți trăirile
Investighează-te pe tine, până devii un expert pe propria ta persoană
Negociază termenii relațiilor cu ceilalți
Exprimă-te cu respect față de unicitatea fiecăruia dintre noi.

Vă lăsăm cu acest gând de încheiere:

Dezechilibrările și pașii stângaci pe care îi facem în dansul vieții sunt chiar baza care ne ajută să plutim în ritmul potrivit în relațiile din viața noastră. Să pășim, așadar, înainte, căci următorul pas va fi cel mai important de până acum!


Acest articol a fost scris ca urmare a atelierului De la curajul de a te iubi la puterea de a te dedica, din cadrul evenimentului Luni de poveste… online, ediția 2020.


Recomandă și altora