Jurnal »

[Luni de poveste] Despre Mindfulness și propria prezență în viața noastră

9 octombrie 2020
scris de:

Primul workshop din cadrul Luni de poveste… online a avut loc pe 5 octombrie. Szerena NAGY a pregătit un rezumat al atelierului său, în care ne vorbește despre practicile de mindfulness și despre cum să fim cât mai prezenți în viața noastră.


Prezența înseamnă mai mult decât a fi acolo, spunea Malcolm Forbes, înseamnă a fi acolo și a fi conștient de faptul că sunt acolo.

Conștientizarea nu este ceva ce trebuie să învățăm. Cu toții știm cum să fim conștienți. În acest moment, suntem cu toții capabili să ne focusăm pe degetul arătător de la mâna dreaptă, să îl simțim și să știm că în acest moment îl simțim. Acesta înseamnă conștientizare. Ceea ce ni se pare mai dificil, este să rămânem cu focusul la faptul că ne simțim degetul. Dacă reușim să menținem focusul, înseamnă că suntem prezenți.

În situația în care practicăm mindfulness o perioadă de timp (de lungime diferită pentru fiecare dintre noi), apare încet încet o senzație de siguranță. Corpul nostru se relaxează, mentalul se liniștește și emoțiile scad în intensitate, fiind capabili ulterior să le gestionăm mai bine.

Studiile spun că 50% din timp suntem cu mintea în altă parte decât în momentul prezent și că toate aceste momente ne activează diferite stări și emoții, dar nu ne duc spre fericire. Să nu mai amintim de faptul că între timp, viața trece pe lângă noi.

Beneficiile practictii de Mindfulness

Studiile care măsoară și dovedesc beneficiile practicii de mindfulness sunt vaste. Există nenumărate beneficii la nivel de corp: scad tensiunile fizice, se îmbunătățește somnul, dispar migrenele, se îmbunătățesc chiar și prognosticele bolilor cronice, etc. La nivel emoțional, scade anxietatea și durerea psihică, crește capacitatea de gestionare a furiei și a iritabilității, se îmbunătățesc capacitățile cognitive, crește capacitatea de focusare, memorare, analiză. Din punct de vedere spiritual, avem posibilitatea să ne simțim în conexiune cu lumea din jur, cu natura, cu universul și cu ceilalți oameni.

Se spune că viața poate fi trăită în două feluri: inconștient sau conștient. Se poate ca viața să ni se întâmple, fără să știm cum și de ce, sau să o trăim cu fiecare fibră a ființei noastre, privind spre cauzele emoțiilor, gândurilor și a reacțiilor corpului nostru, înțelegând legăturile dintre tot ceea ce trăim și a întâmplărilor vieții de până acum, conștientizând consecințele acțiunilor noastre și învățând să ne asumăm în totalitate partea noastră de responsabilitate.

De obicei, prima variantă este cea pe care o trăim cu toții, cea inconștientă. Cel puțin, până ajungem la vârsta de adult. Apoi – în majoritatea cazurilor, forțați de un eveniment greu, o pierdere, un eșec sau o boală – începem să ne dorim să înțelegem mai mult și astfel să ne uităm conștient la noi și la viața noastră. Astfel, putem intra într-un proces intens de dezvoltare, creștere și maturizare emoțională.

A fi prezent în viața noastră și a trăi o viață conștientă, înseamnă că vom putea să înțelegem la un nivel mult mai profund viața, pe noi înșine, de unde venim, cum am supraviețuit, cum arată puterea noastră interioară și încotro ne îndreptăm. De asemenea, prezența ne poate duce spre o viață trăită în asumare și integritate și în esență, cu armonie și seninătate.


Acest articol s-a născut ca urmare a atelierului Mindfulness: o privire spre aici și acum, din cadrul evenimentului Luni de poveste… online, ediția 2020.

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro