Jurnal »

[Luni de poveste] Cum putem lăsa lucrurile să se așeze în luarea deciziilor

22 octombrie 2020
scris de:

A treia seară de Luni de poveste a avut loc pe 19 octombrie. Vasile BORIS a pregătit un rezumat al informațiilor prezentate, în care ne vorbește despre cum putem lăsa lucrurile să se așeze în luarea deciziilor.


Învățăm o mulțime de lucruri în viață, de la matematică și limba maternă la istorie și geografie, dar lucrurile esențiale în viața de zi cu zi, cum ar fi luarea deciziilor, sunt lăsate la voia experienței personale. Cireașa de pe tort e că suntem cu adevărat pregătiți să luăm decizii în cunoștință de cauză după 25 de ani, când creierul nostru, mai precis cortexul prefrontal, ajunge la maturitate.

Modelul discutat este bazat pe procesul WRAP al fraților Heath. Focusul discuției a fost pe partea de detașare de dinainte de a lua o decizie. Emoțiile puternice pot influența procesul de decizie. De aceea, e foarte important să le înțelegem, ca la final să fim împăcați cu decizia noastră.

Dacă ar fi un lucru cu care participanții de la eveniment sau, în acest caz, cititorii acestui articol să rămână, aș alege „să lase lucrurile să se așeze”. Trecem printr-o perioadă stresantă și nu știm ce să facem, lăsăm lucrurile să se așeze câteva zile. Sunt șanse foarte mari să le putem privi din altă perspectivă și să găsim mai ușor o soluție.

Vedem o pereche de pantofi care ne iau ochii. Lăsăm lucrurile „să se așeze” o noapte și poate realizăm că mai avem trei perechi aproape la fel și nu e nevoie să îi cumpărăm acum. Dacă și după ce „s-au așezat” lucrurile, încă ne frământă situația în care ne găsim, înseamnă că merită atenția noastră și luarea unei decizii.

Procesul WRAP este unul din modurile care ne ajută să decidem cât mai potrivit. Recomand să luăm din el ce ni se potrivește pentru situația în care suntem, precum și să fim deschiși la alte moduri de a ajunge la rezultatul dorit. Nici un proces nu ne garantează că vom alege bine, dar dacă nu știm unde mergem, orice drum ne va duce acolo.


Acest articol a fost scris ca urmare a atelierului Despre decizii sau cum să lași lucrurile să se așeze, din cadrul evenimentului Luni de poveste… online, ediția 2020.

Photo credit: Pexels

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro