Skip to main content
Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #9

1 octombrie 2021
scris de:

Cea de-a noua sesiune L&D Crafting din acest an ne-a adus-o alături pe Nicoleta BOTA. Trainer, consultant organizațional și specialist Learning & Development într-o companie de IT, Nicoleta a avut curiozitatea și curajul de a încerca să aplice principiile Agile în domeniul resurselor umane.

Dincolo de a fi doar un sistem de management de proiect, metodologia Agile reprezintă mai degrabă un mod de a gândi și de a aborda omul și munca, cuprinzând un mindset, valori, principii, practici, instrumente și procese. Nicoleta ne-a povestit cum aplicarea principiilor Agile poate aduce plus de valoare, făcând pași mici și obținând feedback rapid pentru a te adapta la fel de rapid și pentru a reduce riscurile care pot apărea pe parcurs.

Ne-am concentrat pe tema planificării unei schimbări organizaționale și am comparat modul clasic, Waterfall, de a implementa o schimbare organizațională cu modul inspirat din metodologia Agile care este centrat pe client, bazat pe date și axat pe observare și adaptare.

Deși la o primă vedere, metodologia Agile nu pare să se potrivească activității din domeniul resurselor umane, Nicoleta și alți specialiști ne demonstrează că poate funcționa chiar foarte bine și ne sugerează și câteva elemente-cheie care pot ajuta o echipă de HR să facă această tranziție spre un mod de lucru mai plăcut și mai eficient:

  • Creează-ți propria rețetă Agile, potrivită echipei tale;
  • Folosește instrumente pentru transparență și prioritizare;
  • Creează echipe mixte cu competențe diverse;
  • Lucrează în sprinturi și iterații scurte.

„Ne dorim să greșim cât mai repede” este unul din motourile Agile. Cu cât greșim mai devreme, cu atât cresc șansele de a avea succes la final. Sună foarte logic, dar multora dintre noi ne este încă foarte teamă să greșim.

De aceea, succesul în implementarea metodologiei Agile depinde în foarte mare măsură de capacitatea de a aborda lucrurile într-un mod diferit, unul în care nu ne temem nici de schimbare, nici de greșeli. Odată făcută această trecere, ne putem bucura din plin de beneficiile și siguranța psihologică pe care acest mod de lucru le aduce cu sine.


Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Recomandă și altora