Jurnal » Evenimente
Learning and Development crafting – întâlnirea #7
scris de: Alexandra MIF

Luna septembrie a conturat un nou prilej pentru a ne regăsi cu o parte din comunitatea L&D crafting, într-o seară în care am ascultat și împărtășit despre întoarcere și reîntoarcere. L-am avut alături de noi pe Alexandru STERMIN, biolog, profesor, autor și explorator, care a adus în spațiul proiectului nostru o parte din călătoria lui în insula Mato Grosso din Brazilia.
Seara a fost deschisă cu o idee: cunoașterea se întâmplă și dincolo de ce știm, ce presupunem, ce vedem și ce auzim. Cu alte cuvinte, cunoșterea se întâmplă și în spațiul dintre toate acestea, astfel că Alexandru ne-a invitat să ne facem cunoscute perspectivele asupra a ceea ce ne-a relatat din călătoria lui.
Deloc surprinzător, a trăi într-un trib timp de câteva săptămâni este o provocare, mai ales la nivel de ideologie. Întoarcerea din trib a fost în sine o experiență revelatoare, pe care Alexandru a descris-o atât în termeni evenimențiali, cât și filosofici. Adusă în planul și timpul proxim, fiecare dintre noi a tradus această experiență din rolurile pe care le avem în viața noastră, din diferitele planuri pe care le traversăm zilnic: am privit tribul ca entitate, tribul ca stare, tribul ca valoare.
Din cele relatate de Alexandru, s-a evidențiat că tribul (a)duce cu sine ideea de sacralitate, spiritualitate și conexiune. Însă pe lângă acestea, există un set de tradiții (pe care noi le-am traduce, în context, ca reguli sau norme), statut social, respect și valori.
Timpul și spațiul sunt strâns legate de toate aceste coordonate, însă într-un firesc specific tribului: pădurea este privită ca Rai-ul pe care îl trăiești în prezent alături de wappo (animalele totem), de paje (liderii spirituali), dar și de gaboclu (spirit care împacă oamenii). Toate acestea, în timp ce viața este împărțită și între responsabilități cunoscute ca bazale, alături de cei care reprezintă, în primul rând, membrii familiei.
Raportându-ne la ceea ce reprezintă acțiune în viața noastră profesională și personală, ne putem identifica, până într-un anumit punct, cu unele dintre aceste coordonate: ideea de apartenență la trib, la valorile pe care le definim și cu care ne identificăm în cadrul acestuia, timpul pe care îl trăim și îl oferim pentru susținerea lui și a oamenilor care fac parte din el.
A fost o întâlnire care, pentru mulți dintre cei care au participat, încă nu s-a încheiat. Este în continuare o călătorie de întoarcere și reîntoarcere.
Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).