Skip to main content
Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #1

26 ianuarie 2023
scris de:
learning and development crafting 2023

Începutul lui 2023 a adus împreună un număr mare de specialiști în L&D la prima întâlnire a proiectului L&D Crafting din acest an. Alături de Gabriela HUM, am încercat mai întâi să vedem cum a fost și ce impresie ne-a lăsat anul 2022, ca apoi să discutăm mai în detaliu despre trendurile în L&D în 2023.

Printre cuvintele cheie care descriu domeniul L&D în 2022 s-au regăsit reflecție, adaptare, flexibilizare, reconectare și provocare. A fost un an care a adus multe schimbări ce vor continua să se amplifice în 2023.

Cu toate că a fost plin de provocări, ca de exemplu adaptarea la mediile de lucru flexibile sau schimbările de pe piața muncii, anul 2022 a adus departamentelor de L&D un rol mai vizibil și mai important în cadrul companiilor, acestea devenind partener executiv în multe organizații. Programele de L&D din companii s-au transformat în călătorii de training (cu număr mai mare de module împărțite pe perioade mai lungi de timp), cu impact asupra culturii organizaționale, transformându-se în mecanisme de retenție a talentelor.

Specialiștii prognozează că anul 2023 va fi unul în care departamentele de L&D vor demonstra valoarea pe care o pot aduce companiilor, deoarece mulți dintre noii angajați, sau dintre cei care își caută un loc de muncă, sunt tot mai interesați de programe consistente de învățare și dezvoltare. Iar companiile cu culturi puternice de învățare au obținut în 2022 venituri mult mai mari (sursa: Forbes).

O principală provocare pentru 2023 rămâne întâmpinarea unor nevoi aparent opuse: nevoia de conectare, de parcurgere a unei călătorii de training individualizate, aprofundate și de durată pe de o parte, și nevoia de a dobândi abilitățile necesare cât mai rapid și dacă se poate în mediul online, pe de altă parte.

2023 este un an în care va fi nevoie să creștem conectarea și în același timp, să ne adaptăm eficient la nevoile actuale de învățare prin diversificarea și flexibilizarea metodelor și mediului de training, prin învățarea socială, creativitate și utilizarea noilor tehnologii.


Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Recomandă și altora