Skip to main content
Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #7

22 iunie 2020
scris de:

Cea de-a șaptea întâlnire din cadrul proiectul L&D crafting ne-a adus din nou împreună pentru a descoperi și a învăța despre o altă dimensiune prin înțelegerea căreia putem face chiar și din cele mai simple activități, acțiuni transformatoare: personalitatea.

Înțelegerea personalității pentru procesele de L&D

Pornind de la explicarea principalelor teorii ale acesteia, am înțeles că există infinite posibilități de dezvoltare, precum și infinite modalități de exprimare ale trăsăturilor de personalitate. Dincolo de aspectul teoretic, a fost o sesiune în care am împărtășit din experiența personală modul în care ne identificăm propriile trăsături, ale celorlalți, dar mai ales modul în care reușim să integrăm ceea ce știm în ceea ce facem, ținând cont de diversitatea caracteristică.

A fost o întâlnire din care am plecat cu multe informații valoroase, și mai ales, cu ideea că suntem responsabili să înțelegem, să acceptăm și să valorificăm unicitatea pe care o aduce dimensiunea personalității. Astfel, am descoperit că este important să identificăm elementele structurii de personalitate pentru că în acest fel putem:

  • înțelege mai bine stilul propriu de relaționare, precum și pentru a-i înțelege pe ceilalți (și modul lor de relaționare)
  • gestiona mai bine momentele dificile care pot apărea în activitățile noastre zilnice
  • identifica nevoile specifice diferitelor tipuri de personalitate
  • îmbunătăți interacțiunea cu cei din jurul nostru (colegi, parteneri de business sau clienți)
  • crește dinamica și colaborarea dintr-un grup specific
  • crea strategii eficiente de abordare în sesiunile de coaching individual sau într-un plan de dezvoltare personală
  • identifica și valoriza potențialul existent dintr-o echipă
  • (re)cunoaște punctele forte, dar și ariile de îmbunătățit

Pe final, am fost de acord că cel mai important lucru este să venim în întâmpinarea oricărei situații cu tot ceea ce suntem. Așa cum afirmă și Jessica Skupien, chiar și dacă nu vom face acest lucru, el se va revela într-un fel sau altul.

Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Photocredit: Donna Grethen, Getty Images

Recomandă și altora