Skip to main content
Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #6

28 iunie 2022
scris de:
Samanta de bias din traininguri-cover

Într-o zi de început de vară, Ramona POP ne-a condus printr-un exercițiu de luare a deciziilor în caz de …incendiu. Chiar dacă nu întotdeauna în situații atât de extreme, decizii luăm, de fapt, în fiecare zi și nu le luăm niciodată „în vid”. Suntem influențați de biasuri în toate deciziile noastre, inclusiv în cele pe care le luăm înainte, în timpul și după un training. Astfel că e important să fim atenți la factorii (conștienți și inconștienți) care influențează alegerile pe care le facem.

Intitulată Sămânța de bias din traininguri, cea de-a șasea sesiune a întâlnirilor L&D Crafting din acest an a făcut referire la modelul SEEDS dezvoltat de David Rock. Biasurile, aceste „scurtături mentale” care ne devin automate pot fi de foarte multe tipuri, însă David Rock le-a concentrat în cinci mari categorii:

  • Similarity (asemănarea)
  • Expedience (rapiditatea)
  • Experience (experiența anterioară)
  • Distance (distanța)
  • Security (certitudinea/siguranța)

Am discutat așadar despre biasuri în contextul decizional în training și nu numai, despre cum luăm decizii individual și în echipă, despre rațiune și instinct. În ce măsură mă influențează deciziile celorlalți și cum afectează ele încrederea în propriile mele decizii? Ce biasuri profesionale am? De ce anume am nevoie pentru a lua o decizie bună? Care sunt rețelele și sursele mele de obiectivitate?

Dincolo de cunoașterea și înțelegerea propriilor biasuri, este important să ne concentrăm pe resursele și mijloacele care ne ajută să reducem aceste biasuri și să ne creștem gradul de obiectivitate. Viața noastră, atât cea personală cât și cea profesională, e formată din deciziile pe care le luăm, adesea pe pilot automat. Cu cât suntem mai conștienți de factorii care ne influențează, cu atât deciziile – și implicit propria viață – ne va aparține mai mult.


Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Recomandă și altora