Jurnal » Evenimente
Learning and Development crafting – întâlnirea #14
scris de: Alexandra MIF
În ultima întâlnire din acest an din cadrul proiectului L&D crafting am explorat o temă care să ne aducă în zona metaforică, atât de potrivită în această perioadă. Am învățat și discutat despre Psiho-vampiri, alături de Hamid Peseschkian, medic neurolog, psihiatru și psihoterapeut, Președintele World Association of Positive Psychotherapy.
Sesiunea a început cu un citat al lui Thomas Jefferson, la care putem reflecta și în urma căruia putem acționa în fiecare zi:
Dacă îți dorești ceva ce nu ai avut niciodată, fă ceva ce nu ai făcut niciodată.
În contextul întâlnirii noastre, acesta a luat forma întrebării: cum putem ieși din rolul de victimă și, în acest fel, să preluăm controlul asupra vieții noastre? Este binecunoscut faptul că zilnic pierdem energie în diversitatea de responsabilități, fie de la locul de muncă, fie de acasă. Din acest motiv, este important să fim atenți la modul în care o pierdem, dar mai ales, la modul în care o putem păstra într-un procent cât mai ridicat. Psiho-vampirii sau hoții de energie pot fi o constantă în viața noastră. Identificarea acestora și protecția în fața lor devine o necesitate.
Am aflat că există o multitudine de variante a psiho-vampirilor. Aceștia iau formă și valență în funcție de experiențele noastre de viață. Deși am fi tentați să credem că pot fi doar anumite persoane din jurul nostru, psiho-vampirii pot fi și anumite situații sau contexte. Ce este important de menționat este faptul că:
Hoții de energie sunt de fapt elemente declanșatoare (triggers) și nu cauza pentru reacția pe care o experimentăm.
De aceea, este esențial să începem cu noi. Să ne imersăm în introspecție pentru a vedea ce parte din noi, din trecutul nostru, activează reacția la acești psiho-vampiri.
Pe lângă introspecție, este important să încercăm pe cât posibil să aducem un echilibru în viața noastră în toate ariile care ne compun viața. Conform modelului balanței din Psihoterapia Pozitivă, aceste arii sunt: corp/sănătate, muncă/realizări, relații sociale și viitor/spiritualitate. Prin grija acordată fiecărei arii, putem să ne oferim nouă înșine puterea asupra propriei noastre vieți. În acest fel, controlul nu mai este la ceilalți și reacția noastră la întâlnirea cu proprii psiho-vampiri este gestionată proactiv.
Am învățat cum putem afla dacă suntem la rândul nostru un psiho-vampir pentru ceilalți, pornind de la un set de întrebări:
- Ce fel de emoții generez în cei cu care interacționez zi de zi?
- M-ar descrie cei din jur ca fiind un psiho-vampir?
- Este cineva îndreptățit să îmi spună că sunt un psiho-vampir?
- Se simt cei din jur în siguranță din punct de vedere emoțional atunci când sunt în preajma lor?
Am explorat modelul ABC al lui Jack Welch, care descrie angajații după următoarele criterii:
- Criteriul A: angajatul își realizează activitățile cu responsabilitate și înțelege rapid ce are de făcut la locul de muncă (20%);
- Criteriul B: angajatul obișnuit, care își realizează activitățile cu responsabilitate, însă are nevoie constant de suport și încurajare (70%)
- Criteriul C: angajatul care ar putea fi mai fericit în altă companie. Cu alte cuvinte, relația angajat – angajator nu este funcțională (10%). Poate că nu e deloc suprinzător faptul că, de obicei, psiho-vampirii se regăsesc în categoria C.
Pe finalul întâlnirii am avut o discuție deschisă despre cum putem să gestionăm mai eficient prezența psiho-vampirilor din viața noastră și despre cum anul acesta a scos la iveală noi versiuni ale acestora.
Deși a fost o sesiune despre hoți de energie, a fost și o întâlnire cu multe zâmbete și bună dispoziție, atât de potrivită pentru închiderea proiectului L&D crafting 2020.
Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).
Bibliografie:
1. Psiho-vampirii – despre relaționarea pozitivă cu hoții de energie (2014), Hamid Peseschkian, Connie Voigt.
2. Winning (2005), Jack Welch, Harper Collins Publishers