Skip to main content
Jurnal »

Learning and development crafting – întâlnirea #1

17 februarie 2020
scris de: ,

Prima întâlnire din acest an a fost despre Career Path în domeniul L&D, cu alte cuvinte, despre direcțiile în care ne putem dezvolta ca specialiști în acest domeniu plin de provocări. Deși poate părea că există anumiți pași pe care trebuie să îi parcurgem, s-a observat că acest parcurs profesional este direct relaționat (interconectat) de contextul organizațional din care face parte la un moment dat o persoană.

Această sesiune a fost gândită ca un schimb de idei și experiențe ale celor care au fost prezenți, iar ceea ce am constatat este faptul că nu există o rețetă a succesului, ci mai degrabă o orientare spre adaptarea constantă la schimbare, marcată de curiozitate și pasiune. Domeniul L&D este poate unul dintre cele mai versatile arii în care o persoană poate activa la un moment dat, însă este imperios necesar ca această versatilitate să fie înțeleasă și asumată astfel încât, produsul finit, fie la nivel de servicii, interpersonal sau intrapersonal să reflecte implicarea în proces și, dincolo de aceasta, calitate și autenticitate.

În timpul întâlnirii s-a evidențiat importanța explorării ca și acțiune dirijată în descoperirea potențialului unui rol prestabilit, pentru a vedea în ce măsură acest rol poate fi îmbunătățit sau chiar dezvoltat.

Vă invităm să descoperiți mai jos cum această sesiune a fost văzută de Romana SĂLĂGEANU, care în prezent activează ca și Techincal Writer & Project Manager:

Luna Ianuarie a deschis al treilea an al proiectului L&D Crafting cu tema Career Path. În seara de 23 ianuarie ne-am bucurat să dezbatem cum ne putem dezvolta în domediul L&D și ce posiblități de carieră oferă această activitate în cadrul aceleiași companii sau pe cont propriu.
A fost o seară plină de împărtășiri despre propriul drum al unui membru L&D și despre activitățile implicate în fiecare etapă a carierei. În trei echipe, participanții au desenat drumul unui specialist L&D.

„…Elementele cheie ale domeniului de L&D identificate sunt: programe de învățare, design de training și de materiale, logistică, nevoia formulării obiectivului și transmiterea acestuia pe parcursul unui training, comunitatea de L&D, training de inducție, follow-up, proces tehnic, experiențe, proces versus soft skills, transfer de cunoștințe, analiză de nevoi, consultanță, livrare, senioritate, leadership și coordonare.”

De asemenea, am aflat despre multe resurse pe care era digitală ni le pune la dispoziție, de la reviste de training, la instrumente de creare cât mai atrăgătoare a conținutului de training. Nu este de subapreciat efortul investit în formarea personalului unei companii, precum și utilizarea eficientă a resurselor alocate procesului de învățare și dezvoltare. Seara a deschis multe întrebări despre organizarea activităților de L&D care se regăsesc în fiecare temă ce urmează să fie abordată în 2020 în cadrul comunității de L&D.


Dincolo de ce ne-a împărtășit Romana, am plecat de la această întâlnire cu multe informații utile și lecții pe care să le luăm cu noi:

  • Procesul de învățare nu se termină niciodată. Astfel, este esențial să fii pasionat de ceea ce faci și să investești timp pentru dezvoltarea cunoștințelor și abilităților din sfera L&D.
  • Este important să ai grijă de clienții tăi (interni și/sau externi) prin găsirea și oferirea de soluții. Devino partener al clienților tăi pentru a te dezvolta ca și profesionist.
  • Cântărește bine luptele pe care decizi să le duci, prin analiza riscurilor și adoptarea calității în serviciile pe care le livrezi.
  • Investește timp pentru a învăța ce presupune rolul tău și încearcă să experimentezi cât mai multe oportunități de dezvoltare profesională pe care ți le oferă acest rol.
  • Să nu îți fie teamă să lucrezi în diferite industrii sau în diferite departamente.
  • Este în regulă să te orientezi spre un rol mai junior pentru a acumula experiență. Astfel, poți să îți însușești noi abilități sau să înveți noi seturi de instrumente.
  • Nu te gândi la titluri, ci mai degrabă la experiențele pe care le poți trăi și expunerea pe care o vei câștiga. Titlul poate avea valențe diferite în diverse companii.

Suntem convinși că prin împărtășirea experiențelor proprii, am reușit să aducem mai aproape elementele comune din provocările cu care ne confruntăm și am înțeles că depășirea acestora este posibilă doar prin explorare.

Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acesta este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

Recomandă și altora