Se spune că o bună parte din arta de a trăi este (de fapt) reziliență. În acest an ne-am propus să explorăm, măsurăm și înțelegem mai bine mecanismele din spatele rezilienței: capacitatea uluitoare care ne permite să depășim provocările, obstacolele, greutățile și adversitățile. Iar interviurile despre reziliență sunt axate pe cum facem acest lucru atât în propriile povești, cât și în experiențele de la muncă și/sau în echipele din care facem parte sau pe care le conducem.
1. Când ai descoperit termenul de reziliență și în ce context?
La locul de muncă anterior a început să se vorbească timid despre asta în contextul pandemiei, în special prin vara lui 2020, când prognoza pentru viitor era destul de pesimistă, în general. Totuși, cred că au fost toate postările aferente anului dedicat Rezilienței de la ATU care mi-au lărgit cu adevărat perspectivele asupra acestui concept și m-au făcut să-mi doresc să-i acord o atenție mai mare.
2. Ce înseamnă pentru tine personal reziliența?
Pentru mine, reziliența este o atitudine îmbrăcată în mai multe abilități soft. În alte cuvinte și aplicat mie, cu cât îmi sunt mai dezvoltate abilități precum determinarea, perseverența, optimismul, încrederea de sine și adaptabilitatea, cu atât voi reuși mai bine să îmi păstrez acea atitudine rezilientă și curajoasă în fața momentelor din viață cu precădere dificile.
3. Ce te face pe tine rezilientă? Ce resurse de-ale tale te-au ajutat să fii mai rezilientă în această perioadă și cum s-au îmbinat cu provocările venite din exterior?
Dincolo de abilitățile menționate mai sus, cred că cel mai mult mă ajută curajul de a privi în interior. Un moment de introspecție și o scurtă conversație de recalibrare cu mine însămi sunt probabil, primii pași de care am nevoie. Apoi să duc acea conversație sinceră și vulnerabilă cu persoanele apropiate care știu că mă pot ajuta, fie prin simpla ascultare și prezență, fie cu un sfat sau o acțiune propriu-zisă.
4. Un exemplu concret de moment în care ai dat dovadă de reziliență?
Momentul prezent. Cu toate că nu mă confrunt cu evenimente sau experiențe dureroase emoțional, resimt multă presiune în această perioadă din cauza volumului de muncă și a schimbărilor de context și cerințe, cu care simt uneori că nu mai pot ține pasul. Sigur că nimeni nu mă forțează să fac ceva ce nu pot sau nu vreau. Până la urmă, este tot decizia mea câtă reziliență mai am în rezervor și până unde mă duce.
5. Ce ai descoperit despre tine ca persoană rezilientă și crezi că i-ar putea ajuta și pe alții?
În relație cu răspunsul anterior, contextul actual mi-a reamintit că sunt 100% responsabilă de alegerile mele și că (aproape) orice lucru dus la extreme, poate deveni dăunător. E bine atunci când dai dovadă de cât mai multă reziliență și putere, stăpânire de sine, dar cred că e la fel de important să știi și când să mai apeși butonul de stop sau de pauză de la atâta „a face” și de la gândul că „eu pot orice”.
Denisa JECAN este trainer ATU din anul 2021. Tot în același an a obținut și diploma de specialist în activitatea de coaching.