Jurnal » Interviuri
Norina Gâvan: Timpurile pe care le trăim impun să fii creativ: cu tine, cu ceea ce faci, cu cei din jurul tău, pentru tine și pentru ceilalți.
scris de: ATU Consulting

[Mini-interviu despre Creativitate]
Norina GÂVAN este CEO Worwag Pharma România de peste 20 de ani. Este membru fondator și președinte onorific al Asociației de Podiatrie și membru fondator al Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab. I se spune „doamna de fier” a Podiatriei, pentru că în doar 5 ani a reușit să aducă în țară și să reglementeze/autorizeze, o profesie nouă, cea de podiatru. Se ocupă de dezvoltarea celor care sunt implicați în tratarea diabetului (medici specialiști, medici rezidenți, asistenți medicali), organizând conferințe, congrese și scoli de vară. Conduce cu creativitate și intuiție, dar și cu multă rațiune, o echipă de peste 70 de colegi în cadrul companiei WPH România.
1. Ce înseamnă creativitatea în munca ta?
N.G.: Creativitatea în activitatea pe care o desfășor de atâția ani de zile a însemnat și înseamnă tot ceea ce sunt acum și tot ceea ce am realizat până în prezent. Să fii creativ face parte din tine. Este adevărat că trebuie să fii și înzestrat de Dumnezeu măcar cu o doză cât de mică, astfel încât, ulterior să dezvolți acest dar pe care l-ai primit. Degeaba ești înzestrat cu o anumită calitate dacă nu faci nimic ca să o dezvolți și ca să te dezvolți. Acea calitate se va estompa sau chiar se va pierde.
Sunt un om și cu defecte, ca toți oamenii de altfel, dar îmi place ceea ce fac. Îmi place să îmbrac defectele în așa fel încât să le transform în ceva pozitiv. Și în acest proces, cred că este o doză de creativitate. Să intuiești și să știi cum să pui un defect sau ceva care nu îți este tocmai favorabil în valoare, să îl transformi în ceva benefic pentru tine, se poate numi creativitate.
Cred că și perfecționismul, această tendință de a face lucruri de calitate, să aspiri către standarde cât mai înalte, ține tot de creativitate. Îmi place să pot face mai mult, îmi place să răspund provocărilor, să găsesc soluții, să văd ce se poate face. Caut să văd întotdeauna partea bună a lucrurilor, pentru că se pot dezvolta multe proiecte frumoase. Cred într-o mare măsură că, în dorința mea de a ști multe și de a face multe, creativitatea m-a ajutat în tot ce am întreprins până acum.
Timpurile pe care le trăim impun, dacă pot spune așa, să fii creativ. Competiția din jurul nostru impune creativitate. Să fii creativ cu tine, cu ceea ce faci, cu cei din jurul tău, pentru tine și pentru ceilalți.
2. Ce faci pe lângă job, ca să îți stimulezi sau să îți folosești creativitatea?
N.G.: Sunt o persoană foarte activă, dinamică. Și cred că această dinamicitate îmi aduce la pachet și creativitatea. Ca să te poți dezvolta trebuie să fii curios. Ca să fii creativ trebuie să explorezi, să fii curios. Îmi place să citesc, ador să călătoresc, iubesc să fac lucruri noi, să cunosc oameni și culturi diferite, sunt foarte curioasă. Vreau să știu! Fiecare om și fiecare loc din lumea asta este un mic univers. Ca să putem crea ceva, trebuie să interacționăm cu aceste microuniversuri, să le explorăm și să preluăm de la fiecare câte o învățătură, câte o experiență.
3. Ce aduce în viața ta faptul că ești creativă?
N.G.: Când ești creativ, viața prinde culoare, nu te plictisești niciodată, ești tot timpul în căutare de idei noi, cauți să inovezi, îți faci de lucru. Plus că aduce acea bucurie și satisfacție pe care o ai atunci când vezi că rezultatul muncii tale este palpabil, este apreciat, naște reacții (chiar dacă este vorba de invidie). Pentru mine, înseamnă că am făcut ceva cu rost. Dincolo de asta, atunci când ești creativ, ești însoțit și de acea vibrație pozitivă, atragi oameni creativi, cu idei, dispuși să îți fie parteneri și să te susțină în demersurile tale.
Avem nevoie să fim creativi, indiferent de domeniul în care activăm, indiferent de ceea ce facem, indiferent de cine suntem și unde ne aflăm. Pe de altă parte, eu susțin că a fi creativ înseamnă să fii și mai sănătos (mai ales mental). Nu ești sedentar, creierul îți este mereu pus la treabă, devii mai optimist, te transformi într-o versiune mai bună a ta, poate cea mai bună.
4. Cum se influențează profesia ta cu pasiunile tale creative?
N.G.: Există o graniță destul de fină între cele două aspecte. Uneori abia dacă se distinge, pentru că iubesc oamenii, iubesc viața și tot ceea ce fac, fac pentru oameni și pentru a contribui, atât cât pot, la creșterea calității vieții lor. Îmi doresc să văd zâmbete sincere în jur.
Pun pasiune în ceea ce fac, sunt alături de colegii mei la birou, de prietenii mei și de cunoscuții mei. Nu doar pasiunile mele contează ci și ale celorlalți, pentru că dezvoltarea unui proiect presupune să fim împreună, să creăm împreună, să ne aducem gândurile și ideile creative împreună. Doar așa pot lua naștere cele mai frumoase proiecte. Și recunosc cu mândrie că nu de puține ori pasiunile mele creative au dus la inițierea, implementarea și dezvoltarea unor proiecte care au avut finalitate, care și-au atins scopurile.
5. Ce sfaturi ai pentru cineva care vrea să își stimuleze creativitatea?
N.G.: Să fie o persoană activă, să nu uite să zâmbească și să privească cu optimism chiar și atunci când lucrurile nu merg chiar bine. Creativitatea pornește din gândire pozitivă. Și apoi să facă tot ce îi place, să îndrăznească, să încerce. Soarele răsare în fiecare zi a vieții noastre. Să ne bucuram de acest lucru!
Linkuri utile:
Photo credit: Arhiva personală