Jurnal »

Alina Stepan: „Să pui metafora între ghilimele e ca și cum ai cere celorlalți permisiunea să fii creativ.”

31 iulie 2020
scris de:

[Mini-interviu despre Creativitate]

Ce face toată ziua Alina STEPAN? Conduce Ipsos, o companie de cercetare de piață, ca Managing Director pentru Europa de Est. Activează ca psihoterapeut, scrie pentru diferite reviste și are un blog personal Mind Essence.

1. Ce înseamnă creativitatea în munca ta?

A.S.: Creativitatea înseamnă să privesc fiecare zi ca și cum ar fi cu adevărat o zi nouă. Să chestionez lucrurile pe care le-am făcut ieri și să văd ce pot face diferit azi. Să găsesc căi noi de a face același lucru.

Se spune că, dacă nu erau leneșii, pâinea feliată nu ar fi fost nici până azi inventată așa că, deși cu greu îmi stă în fire, încerc să strecor în fiecare zi și intervale de dolce farniente chiar și de 10 minute, unde niente  înseamnă să mă plimb conștient cu o țintă relevantă (de exemplu să îmi cumpăr o înghețată), dar să îi permit în același timp minții să zboare. Uneori, după o astfel de mini-excursie calorică, revin în fața computerului cu noi idei sau cu o perspectivă diferită.

Creativitatea înseamnă, mai ales în timpurile pe care le trăim acum, empatie. Să mă întreb ce i-ar plăcea celuilalt – membru al familiei, coleg, client – să primească de la mine. În felul ăsta, învăț să nu mai fac lucrurile doar în stilul meu, ci și învățând de la ceilalți.

2. Ce faci pe lângă job, ca să îți stimulezi sau să îți folosești creativitatea?

A.S.: Citesc mult, foarte mult, de toate, dar nu orice. Mă uit la filme. Îmi cumpăr cărți-caiete care mă obligă să citesc și să scriu în același timp. Mă dau în vânt după jocurile creative care au o componentă spațială și nu una verbală, căci am tras concluzia că nu stau foarte bine cu a-mi imagina obiecte în spațiu. Obișnuiesc să mă joc cu imaginația cromatică. Mi-am luat din Berlin un joc de scris, se cheamă Writing Box, o minune de jucărie pentru oamenii mari cărora le plac cuvintele. Gătesc tot felul de rețete noi, experimentez, mă joc cu gustul și mirosul.

3. Ce aduce în viața ta faptul că scrii (pentru că știm că scrii fain)?

A.S.: Mulțumesc. Aduce și bune, și rele. Mai mult bune. Avantajele sunt că mi-am creat o lume paralelă pe care am populat-o cum am crezut de cuviință și în care evadez atunci când realitatea devine prea dură, sau când mă plictisesc de ea. Rele, pentru că deseori mă biciui că nu am o disciplină mai bună de scris.

4. Cum se influențează profesia ta cu pasiunea ta?

A.S.: Mă ajută enorm, de la obișnuitele emailuri la articole de presă profesionale, pe care mă străduiesc să le fac cât mai puțin aride și mai colorate cu putință.

5. Ce sfaturi ai avea pentru cineva care vrea să își stimuleze creativitatea?

A.S.: Să fie în permanent contact cu lucrurile mai puțin familiare. E încetățenită părerea că, o dată ce înaintezi în vârstă și cică te maturizezi, înveți ce îți place și ce nu și nu mai faci experimente. E moartea creativității asta.

Sfătuiesc pe cineva care vrea să dea un suflu nou propriei imaginații să lase la ușa camerei creativității toate preconcepțiile față de ce se cade, ce nu se cade, ce sa scrie, cum să se exprime. Dacă ceva nu s-a mai făcut într-un anume fel, fă-l tu, dacă te ajută mai mult așa. Dacă nu există cuvânt pentru ce vrei să exprimi inventează-l!

Și, pentru numele lui Dumnezeu, nu-l mai pune în ghilimele! Să pui metafora între ghilimele e ca și cum ai cere celorlalți permisiunea să fii creativ.

Photo credit: Arhiva personală

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro