Jurnal »

Începem un nou proiect în parteneriat cu EduBiz

17 July 2017
logo ok

Anul învățării aduce cu sine proiecte care ne entuziasmează și ne fac conștienți de nevoile și așteptările generațiilor următoare în ceea ce pivește viața profesională. Din dorința de a afla detalii „din spatele cortinei” despre job-ul de care sunt interesați, tinerii se implică încă din liceu în programe de dezvoltare, având convingerea că acestea vor face difrența mai târziu, când vor intra pe piața muncii.

Așadar, în luna iulie am avut-o alături de noi timp de două săptămâni pe Georgiana. Ea este elevă la un liceu din Cluj-Napoca, iar anul viitor va avea admiterea la facultate, însemnând încă un pas spre cariera dorită. Georgiana s-a înscris în EduBiz acum un an și am rugat-o să ne descrie în câteva cuvinte ce a însemnat acest program pentru ea și cum a ajutat-o.

logo ok

EduBiz este un program dedicat elevilor dar și studenților, care se axează pe dezvoltarea personală, profesională și antreprenoriat. În EduBiz accentul este pus pe educația non-formală și învățare experiențială, lucru care crește interesul participanților din program. Cea mai interesantă parte a programului, din punctul meu de vedere, o constituie stagiile de practică, acesta fiind elementul esențial al proiectului. EduBiz ne-a oferit, nouă participanților, ocazia de a vedea cu adevărat ce calități necesită oricare job care ne-ar putea interesa.

„EduBiz ne-a oferit ocazia de a vedea cu adevărat ce calități necesită oricare job care ne-ar putea interesa.”

În cadrul acestui program am avut parte de numeroase workshop-uri interactive prin care am avut oportunitatea de a ne dezvolta competențe utile pentru viața profesională și personală, dar pe care nu le-am învățat în școală. Workshop-urile au avut teme diferite, dar una care mi-a rămas în minte și care personal o consider foarte folositoare este workshop-ul în care ni s-a prezentat un CV. Am învățat cum să îmi fac un CV într-o manieră inovativă, care sunt lucrurile esențiale care trebuie să apară într-un CV și cum pot să îl fac mai plăcut și interesant. A doua parte a programului a constat în întâlniri deschise cu profesioniști: medici, IT-iști, arhitecți, avocați, psihologi, manageri, antreprenori, economiști etc., având ocazia de a purta discuții deschise. În același timp, aceste discuții au fost libere, iar fiecare participant a putut afla mai multe informații despre domeniul lui de interes. Întâlnirile ne-au oferit ocazia să le punem orice întrebare care ne interesa legată de domeniul în care lucrează. Activitățile au continuat și în afara programului, în sensul că s-au organizat tabere în care, timp de patru zile, cei implicați în proiect au avut parte de activități dinamice. Au avut loc workshop-uri de comunicare, gândire creativă și critică, dezvoltare competențelor antreprenoriale, activități de exprimare artistică, jocuri și activități sportive în aer liber. În ultima parte a programului EduBiz, tinerii desfășoară pe parcursul verii stagii de practică la diferite companii și instituții, în funcție de aria lor de interes.

„Faptul că am avut ocazia să fac stagiul de practică într-o firmă […] mi-a oferit o perspectivă din interior asupra a ceea ce presupune munca respectivă.”

Eu am ales să fac stagiul pe domeniul de Human Resources deoarece sunt dornică să aflu cum decurge o zi pentru un angajat în acest domeniu. Faptul că am avut ocazia să fac stagiul de practică într-o firma care a fost creată pentru a răspunde nevoilor curente de învățare, dezvoltare și cunoaștere în domeniile managementului, resurselor umane si dezvoltării de personal, mi-a oferit o perspectivă din interior asupra a ceea ce presupune munca respectivă. Pe parcursul stagiului de două săptămâni în ATU Consulting am acumulat cunoștințe care îmi vor oferi un avantaj, dacă voi decide să continui în acest domeniu. Cred că mediul plăcut, seriozitatea, spiritul de colegialitate, atenția orientată spre fiecare detaliu și adaptarea în funcție de necesitățile clienților sunt trăsături care definesc modul de lucru al companiei. Am fost plăcut surprinsă de atmosfera și de entuziasmul cu care am fost primită în firmă. Deși nu am avut pregătirea necesară, mi-au oferit ocazia să mă implic și să asist la majoritatea proceselor desfășurate în cadrul companiei. Scopul programului EduBiz, a fost de a ne ajuta să ne orientăm în carieră, iar după parerea mea stagiul de practică este cel mai bun mod prin care ne putem da seama dacă ne-ar satisface un astfel de job.

Georgiana

Georgiana, participant EduBiz în internship la ATU Consulting   

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro