Skip to main content
Jurnal »

Împreună suntem mai creativi – despre experiența Design Thinking

4 mai 2023
scris de:
Cover curs echipa ATU Design Thinking

A venit primăvara și odată cu ea ne-am întâlnit, echipa ATU & HUMANCO, la un curs de Design Thinking. În alegerea acestui curs am pornit de la câteva fapte acceptate de noi toți, cei din L&D, că trainingurile se schimbă, oamenii citesc și se informează constant, iar accesul la tehnologie a deschis o lume în care oricine poate să devină specialist într-un domeniu care îl pasionează. Așa că rolul nostru, al trainerilor, se schimbă. Așadar, am început cursul având în vedere 2 obiective:

  1. Să răspundem la întrebarea / provocarea: Cum putem îmbunătăți experiența de training pentru participanți în contextul digitalizării și democratizării informației?
  2. Să învățăm să folosim Design Thinking ca instrument nou de facilitare în training.

Timp de trei după-amieze, ghidați pas cu pas de Claudia MASCAȘ și Raluca PITEIU – traineri Design Thinking – am parcurs cei 4D din domeniu: Discover, Define, Design, Deliver. La ultimul D încă lucrăm în a-l pune în practică, pentru că suntem în faza de implementare a noii variante de training.


Ce am făcut la aceste întâlniri? Am creat, am dezbătut, am văzut perspective diferite și elemente comune între ce am creat ca echipe mici. Am râs și ne-am relaxat muncind împreună. Valoarea Design Thinking-ului vine din diversitatea perspectivelor aduse de participanți și din deschiderea la a înțelege nevoia clientului. Valoarea unui training în aceste zile stă în modul în care stabilim obiectivele specifice de învățare și în modul în care reușim să organizăm și să coordonăm transferul în practică. Ambele aspecte pot fi abordate prin Design Thinking.

Ne-am propus, fiecare, să ducem cu noi în traininguri elemente ale acestei metodologii. Suntem convinși că fiecare echipă cu care lucrăm are experiențe și cunoștințe care pot participa la procesul de învățare. În mare parte din acest proces noi, trainerii, suntem facilitatori, iar Design Thinking ne ajută să facilităm structurat și creativ în același timp. (Gabriela HUM)


  • Prima versiune este nevoie să fie suficient de bună pentru lansare. Mai apoi, să iterezi pentru a aduce îmbunătățiri;
  • Discută cu participanții la cursurile pe care le oferi și tratează răspunsurile lor cu curiozitate;
  • Definește specific problema înainte de a căuta soluții;
  • Alternează explorarea creativă (brainstorming) cu analiza și focusul;
  • Păstrează în minte întrebarea: Ce ar zice / ar face acum clientul final? (Ramona POP)

Design Thinking-ul m-a ajutat să văd o finalitate. Cum pornești de la nevoile clientului, cum aplici principiile învățate, în practică și cum ajungi la o soluție. (Vasile BORIS)


Cursul de Design Thinking a fost pentru mine o experiență de învățare în echipă ce mi-a dezvoltat perspectiva în moduri ireversibile. Focusul pe cantitate în etapa de Diverge și perspectiva Results Oriented din etapa de Converge, unde toate ideile cântăresc la fel de mult, indiferent de statutul membrilor de echipă, creativitatea fără margini și empatia permanentă pentru utilizatorul final sunt idei cheie pe care voi încerca să le aplic pe toate planurile: cel profesional (în jobul full time), în rolul de trainer la ATU, în viața personală și chiar în hobby-urile mele. Creativitatea are un sens imens și e o chestiune serioasă. Mă înclin în fața trainerilor noștri care au făcut o muncă de bijutier. (Ana PASCARU)


Pentru mine, acest curs a fost un pretext pentru conectare: cu colegii, cu partea creativă din mine, cu nevoia de a învăța. Principalul lucru cu care am rămas în urma acestui curs este că prototipul pe care îl creăm nu trebuie să fie perfect, idee cu care, uneori, perfecționismul din mine nu este total de acord, dar care e foarte sănătoasă. Ce mi-a plăcut în mod special la această metodă este că îți dă timp să investighezi, fără să sari la concluzii. Cu siguranță o să mai încerc să experimentez metoda Design Thinking. (Alexandra LAVRIC)


Călătoria de învățare prin care am trecut în training-ul de Design Thinking m-a ajutat să înțeleg mai bine cum ”good enough, is enough”. Este extrem de valoros mindset-ul de a îmbunătăți pe măsură ce înaintezi cu ceea ce îți propui să creezi. Mi-a plăcut că se folosește mult brainstorming-ul și colaborarea și că, într-un cadru care este organizat ca o călătorie, am fost atât creativi, cât și structurați. Pe baza schimbului de idei și de perspective, am construit conceptul de training pe care îl vom duce mai departe pe viitor, în activitatea noastră. Am petrecut câteva zile în care ne-am conectat, am râs și am construit împreună. De-abia așteptam să vină ziua de miercuri ca să mă întâlnesc cu colegii și să ne continuăm călătoria împreună. (Mara RĂȚOI)


A fost o experiență interesantă care mi-a oferit o perpectivă diferită asupra procesului de înțelegere a nevoii clientului și, în același timp, m-a ajutat să fiu conștient de anumite capcane în care poți cădea foarte ușor atunci când construiești o soluție pe care, bineînțeles, o consideri cea mai potrivită pentru clientul tău. (Dragoș STOIAN)

Recomandă și altora