Skip to main content
Jurnal »

Importanța colaborării în design-ul de team building

Colaborare si Team Building

Vara este un anotimp în care o parte din activitatea ATU „se mută pe teren”, înafara sediului, în cadrul programelor de Team Building – sesiuni de învățare cu și despre echipe.

I-am întrebat pe colegii noștri care se ocupă de design-ul acestor sesiuni ce înseamnă pentru ei colaborarea și cum o aplică atunci când formează echipele de team building.

Mai jos sunt concluziile cu care au venit atât împreună, cât și fiecare în parte.


Sunt câțiva pași pe care îi parcurgem pentru crearea unui program de team building. Așadar, după ce avem discuția cu clientul și stabilim împreună obiectivele, creăm echipa pentru team building.

Iar pentru ca pașii de mai sus să aibă loc într-un mod cât mai coerent, alegem exercițiile după obiectivele stabilite și construim o agendă a team building-ului pe care discutăm, creionăm, construim pe exerciții existente, facem exerciții noi și combinații creative. Pregătim un necesar de materiale și livrăm în ziua trainingului.

Ce-mi place cel mai mult în acest proces este atmosfera din echipă. Ți s-a întâmplat să faci parte dintr-o echipă cu colegi care au mai susținut un team building și tu să n-ai habar de exercițiile prestabilite sau de cele clasice?

În ATU, de cele mai multe ori acest aspect este mai puțin vizibil datorită susținerii reciproce înainte și în timpul team building-ului pentru că între noi se creează acea atmosferă de încredere și colaborare. (Ana PASCARU, trainer)


Când mă gândesc la team building, echipa ATU și clienții cu care colaborăm, gândul îmi fuge către emoții faine, experiențe unice și amintiri frumoase. Să le detaliem puțin:

  • Emoții faine – entuziasmul cu care ne pregătim înainte de eveniment, combinat cu sentimentul de dăruire al fiecărui membru din echipă, creează mixul perfect în care este vorba mai mult de membrii echipei, de amprenta ATU și creativitatea care izvorăște în sufletul acestei echipe;
  • Experiențele unice – așa cum fiecare membru din echipă este diferit și aduce cu el / ea un bagaj întreg de perspective și idei, la fel sunt și clienții noștri, partenerii noștri. Iar această unicitate aduce acea scânteie care, de fiecare dată evoluează diferit, exact ca un curs pe care, chiar dacă îl livrezi către mai multe grupe, de fiecare dată este diferit. Iar aici cei care fac diferenta sunt participanții;
  •  Amintiri frumoase – fiecare team building este o poveste. Este o călătorie în care ne invităm participanții să se descopere, să se surprindă sau reflecteze asupra experiențelor trăite. Foarte interesant este faptul că alături de fiecare dintre ei și noi, echipa ATU, ne redescoperim și reflectăm asupra fiecărei experiențe care ne îmbogățește nu doar cu amintiri frumoase, ci și cu multe zâmbete.

Așa cum îi încurajez și pe participanți să se distreze, căci sigur eu mă voi distra alături de ei, te încurajez să te bucuri de fiecare experiență trăită, zi de zi. Iar dacă vrei să râzi și să te simți bine învățând, alături de noi, te așteptăm cu brațele deschise. (Dragoș STOIAN, trainer & facilitator)


Atunci când vine vorba de team building-uri, încercăm să le facem „după chipul și asemănarea clientului”. Cât despre procesul de buy-in, acesta se întâmplă atât cu participanții, cât și cu noi înșine. Totul începe cu momentul în care creăm echipa. (Gabi HABA, facilitator)


Atât colaborarea din echipa ATU, cât și colaborarea cu participanții la un team building sunt fundația pe care construim experiențe inedite de conectare.

Când mă gândesc la colaborarea din echipa ATU, o văd ca pe un liant puternic de încredere prin care simțim constant că indiferent ce activități facem, echipa va fi tot timpul pregătită să ofere sprijin. Atunci când construim și facilităm team building-uri, ne ajutăm reciproc, facem schimb de idei, construim împreună și împărtășim. Ne completăm și suntem creativi. 

Toate astea la un loc creează, de fapt, esența echipei ATU. Putem fi autentici aici făcând ce ne place, iar asta vine cu o libertate inedită și rară, de care ne bucurăm de fiecare dată cu multă poftă de viață și umor.

E ca și cum la fiecare team building pe care îl facilităm, facem și noi un team building pentru noi, datorită legăturii deosebite pe care o împărtășim. Așadar, aș spune că acesta e „lipiciul” din echipă: libertatea de a fi noi înșine.

Sigur că atunci când facilităm un team building, colaborăm și cu participanții. Iar împreună parcurgem o călătorie creată special pentru nevoile lor de conectare. Facem activitățile cu multă deschidere și atenție, astfel încât să atingem obiectivele team building-ului. Și evident că și noi ne simțim bine împreună cu participanții pe tot parcursul acestei experiențe.

Este o călătorie prin care participanții se opresc în mai multe „stații” (precum „stația” cunoașterii echipei din care fac parte sau „stația” conectării cu echipa). Destinația este o colaborare mai bună în viața reală cu ceilalți membri ai echipei lor. (Mara RĂȚOI, trainer)


Când vorbim despre colaborare într-un team building, poate fi vorba și despre colaborarea între oameni care nu se văd niciodată: colegii care se ocupă de partea de pregătire a materialelor și participanții. Este un proces la care participă cu toții, iar noi, ca traineri, devenim liantul dintre ei.

Despre colaborare aș menționa că, deși avem obiectivele de învățare și le transformăm în activități, este nevoie să le discutăm și cu colegii din back-office pentru ca, după team building, cu ajutorul lor, să avem articole, resurse și materiale de studiu puse la dispoziție pentru participanți.

Tot colaborare înseamnă și punerea la punct a detaliilor locației alături de cei din departamentul administrativ: sală, mese, echipamente și de ce nu, meniul zilei. (Răzvan GOGA, consultant senior)


Probabil că nu există rețeta perfectă pentru un team building de succes, la fel cum nu există nici rețeta perfectă pentru o colaborare eficientă.

Dar ce definește colaborarea trainerilor din echipa ATU este sentimentul de implicare, de libertate și creativitate, pentru ca momentele din team building-ul pregătit pentru client să se transforme într-un team building și pentru echipa ATU.

Recomandă și altora