Jurnal »

[Antivirale Socionomice] Furtunoșii ani ’20 sau colaps financiar

18 februarie 2021
scris de:

Cum ar fi să arunci o piatră, dimineața, într-un lac liniștit? Dar oare cum ar fi să arunci o mulțime de pietre, de diferite forme și mărimi, toate în același timp? Ce se întâmplă când valurile se întâlnesc? Interferează unele cu altele. După același model funcționează și societatea umană: o superpoziție de valuri în interferență. Cu alte cuvinte, un val înăuntrul unui val, înăuntrul altui val, etc.

Comportamentul social uman poate fi perceput deopotrivă în două moduri distincte: unul convențional (mecanic) unde evenimentele sociale sunt vizualizate ca particule, cu cauze și efecte clar identificabile și altul, socionomic, unde interferează valuri de spirit.

În ceea ce privește predicția socială, aceasta este o muncă complexă. Aspectul de fractal al evenimentelor sociale cu val, înăuntrul unui val, înăuntrul altui val, o face extrem de dificilă. Ești permanent în afara zonei tale de confort. Opiniile tale sunt împărtășite ocazional, de către mai puțin de 5% din populație. Dar este și un aspect pozitiv: nu vei fi niciodată surprins de schimbările de tendințe! Și mai mult, vei avea certitudinea că privești realitatea socială din unghiul potrivit.

În cele ce urmează, te invit la o analiză a ce ne poate oferi 2021 și următoarea decadă (predicție socială) din dublă perspectivă: a emoției colective și a pieței de capital.

Despre proiect


Socionomia, un domeniu interdisciplinar, aduce în discuție starea de spirit socială care influențează piețele de capital și impulsul de cumpărare/vânzare din piață, cu repercusiuni asupra macro- și micro-economiei. Antivirale Socionomice este un proiect prin care ne propunem să înțelegem și să ne conectăm cu aria financiară a unui business, dar și cu posibilitățile de a face prognoze folosind alte criterii decât cele financiare. 

Radu MĂRINCEAN, socionomist și director financiar ATU Consulting, ne va introduce în lumea socionomiei pe parcursul mai multor săptămâni, explicându-ne câteva concepte de bază, arătându-ne evoluția piețelor de capital în paralel cu evenimente sociale majore din lume și oferindu-ne câte un „antiviral” sau o predicție a săptămânii. 

Dincolo de rolul educativ, acest proiect își propune și să ne stimuleze creativitatea, într-un domeniu care pare dificil de înțeles și amprentat de mult realism.

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro