Skip to main content
Jurnal »

Cum ne dezvoltăm abilitățile de colaborare

26 iulie 2021
scris de:

Colaborarea a fost și este unul dintre ingredientele supraviețuirii și evoluției noastre ca specie umană.

De-a lungul timpului provocările zilnice s-au schimbat, iar noi am reușit să adaptăm colaborarea la contextul mediului în care trăim. Informația genetică din ADN-ul nostru ne reamintește în fiecare clipă că, colaborarea nu este un clișeu, o definiție pompoasă sau vreun moft al unui leader.

Colaborarea este o responsabilitate comună pe care unele comunități, unele echipe sau grupuri au reușit să o ducă la nivel de artă.

Atunci când discutăm în cursuri despre ce se află în spatele cuvântului colaborare, participanții ne spun, de obicei: adaptabilitate, comunicare, încredere, focus, implicare, sincronizare, cunoașterea nevoilor celorlalți, mod de lucru comun agreat, planificare și îmbunătățire continuă.

Ca traineri, atunci când susținem dezvoltarea abilităților de colaborare, construim atât pe experiențele participanților, cât și pe ceea ce ne pune la dispoziție știința. Mai exact, prin studii legate de rolul siguranței psihologice și al nevoilor psihologice în colaborare, oportunități de a beneficia de diversitatea echipei prin asumarea rolurilor preferate, insight-uri despre lucrul în echipă și disfuncționalitățile acesteia.

Așadar, keep calm and collaborate.

Recomandă și altora