Jurnal »

Ce am învățat de la participanți - Octombrie

26 October 2017
Adela-12-ani-ATU

Luna octombrie din anul dedicat învățării a fost una bogată în training-uri și diversă în temele abordate. I-am rugat pe trainerii ATU să ne împărtășească câteva dintre lucrurile observate și învățate în această perioadă. Vă invităm cu mare drag să urmăriți ce au învățat trainerii de la participanți în luna octombrie.

 

Adela-12-ani-ATU

Ce am învățat de la partipanții la trainingul de Excel? Cum să le captez atenția într-o manieră nouă și creativă (ice breaker-ul grafic de prezentare). Am învățat că ochii minții sunt la fel de dornici de învățare ca și urechile sufletului. Că poți să îți revezi colegi din clasa a 5-a, a căror nume era ascuns undeva în memoria ta, și să ți se pară că timpul trecut nu e chiar așa de lung. De asemenea, am învățat că ei, participanții la training, sunt cei care ne ajută să dezvoltăm și mai mult structura trainingului, și felul în care ne dorim noi să evoluăm ca traineri. 

Adela HARLIȘCA, Training Excel


Espresso training-urile sunt așa cum le este numele: aromate, concentrate și cu efecte neașteptate (na’ că a ieșit și o rimă…).

Gabriela HUM-2016

Am fost impresionată și am rămas ceva timp reflectând la o frază spusă de o colegă participantă, la o poveste în pauză „e complicat în lumea asta în care am intrat, a oamenilor mari”. Am înțeles cât de în serios ia viața, chiar dacă este foarte tânără, cât de responsabil se uită la ea. Poate că uneori ar fi interesant să facem și traininguri despre ”cum să luăm viața mai puțin în serios”.

Am învățat că atunci când ai două ore la dispoziție să abordezi un subiect, doar pui o sămânță pe care apoi o lași să încolțească în mintea oamenilor din sală. Stai apoi o săptămână, două, cu sufletul la gură să îi reîntâlnești să vezi ce s-a prins. Mi-am amintit de experimentele de la școală cu boaba de fasole, pusă în vată umedă, la soare pe balcon. Le mai știți? Mergeam din două în două ore să verific dacă a încolțit :). Și ea încolțea în ritmul ei. Iar într-o dimineață… ta-da! Plăntuța era verde, firavă, ieșită la soare.

Gabriela HUM, Espresso Training 


poza site paula

Am învățat de la participanți că training-urile care abordează teme practice le sunt de folos, că preferă interacțiunea între participanți prin jocuri de rol, întrebări interactive, lucru pe echipe. Om observat că îşi doresc training-uri care să îi învețe cum să reacționeze la situații concrete cu care se confruntă la serviciu și că apreciază trainerii deschişi şi comunicativi.

  

Paula OPREA, Espresso Training


Miki-12-ani-ATU

A fost o experiență interesantă care m-a determinat să-mi reamintesc că de-a lungul timpului am învățat în interacțiunea cu participanții că trainerul este responsabil de ceea ce se întâmplă în training, de modul în care își pregătește training-ul, de felul în care acoperă toate cele patru stiluri de învățare prin exerciții/activități, iar participanții sunt responsabili pentru ceea ce învață, cât învață și cum învață. Nu putem “controla” ce învață fiecare, dar putem oferi fiecăruia o șansă de a învăța mai mult și mai bine. Restul, depinde de el/ea…

Cuvântul „pasiune” a fost cel care m-a urmărit și cu care am plecat din training. Am (re)învățat alături de acest grup că atunci când faci ceva, e necesar să îți placă ceea ce faci. Dacă există pasiune în ceea ce faci, acest lucru va transpare dincolo de ceea ce spui, dincolo de ceea ce faci și se va reflecta în atitudinea ta ca trainer. Cuvintele lui Will Rogesrs m-au însoțit și după finalizarea performărilor: „ca să ai succes e simplu: să știi ce faci, să crezi în ceea ce faci și mai ales să iubești ceea ce faci”.  

Mihaela BOUTIERE, Consilier pentru Dezvoltare Personală și Formator


Ce-am-invatat-de-la-participanti-ATU

A fi trainer presupune un proces constant și continuu de documentare și învățare. Ca traineri, învățăm mult când concepem și pregătim un program, învățăm când îl livrăm la sală și creștem atunci când ținem cont de evaluările și feedback-urile primite. În plus, de cele mai multe ori, e vorba de un schimb – pentru că, la rândul nostru, aflăm și învățăm de la cei cu care interacționăm pe parcursul trainingurilor. Anul 2017 îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Cu acest prilej, le-am propus trainerilor implicați în diferite proiecte ATU un exercițiu de reflecție: după fiecare training să se gândescă și să ne împărtășească ce au învățat de la participanți.

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro