Jurnal »

[Antivirale Socionomice] Banii și Datoriile

2 octombrie 2020
scris de:

Astăzi vă propun să mergem exact în miezul problemei și să aruncăm o privire asupra situației banilor și a datoriilor, sau mai bine spus, asupra „banilor-datorii”, cum îmi place să îi numesc, pentru că, în contextul actual, exact asta reprezintă!

În vremurile în care exista standardul  în aur, masa monetară din economie era strâns corelată cu cantitatea de aur care se regăsea în vistieria băncii centrale. Magia aurului consta în aceea că era limitat cantitativ și asta împiedica guvernele și autoritățile în acțiunile lor de manipulare și control asupra producției de bani. Singurele modalități concrete de a mări cantitatea de aur deținută și implicit, masa monetară, erau fie prin intensificarea mineritului, fie prin declanșarea unor războaie asupra altor state, urmate de confiscarea efectivă a aurului deținut de către acestea.

Despre datoria publică a zilelor noastre

Și mai este ceva! Guvernele au introdus conceptul de monetizare a datoriei, prin care pot răscumpăra oricând împrumuturile și datoriile neperformante de pe piața bancară, deschizând în schimb facilități de credit sau injecții de capital în conturile băncilor din sistem. Aceasta este asemenea creării unui carnet de CEC-uri în alb sau a unui cont curent prin care pot literalmente tipări bani din nimic.

Și odată demarat procesul, nu s-au mai oprit din tipărit! Hai să aruncăm o privire asupra datoriilor!


In today’s episode, I will be looking into debt and money, or  ”debt-money”, how I like to call them. Why? Because that is what they really are. Let’s have a look on Gold Standard, Central Bank reserve, limited quantities of money and gold back in history, and how the debts are monetized into today’s new reality. Enjoy!

Despre proiect


Socionomia, un domeniu interdisciplinar, aduce în discuție starea de spirit socială care influențează piețele de capital și impulsul de cumpărare/vânzare din piață, cu repercusiuni asupra macro- și micro-economiei. Antivirale Socionomice este un proiect prin care ne propunem să înțelegem și să ne conectăm cu aria financiară a unui business, dar și cu posibilitățile de a face prognoze folosind alte criterii decât cele financiare. 

Radu MĂRINCEAN, socionomist și director financiar ATU Consulting, ne va introduce în lumea socionomiei pe parcursul mai multor săptămâni, explicându-ne câteva concepte de bază, arătându-ne evoluția piețelor de capital în paralel cu evenimente sociale majore din lume și oferindu-ne câte un „antiviral” sau o predicție a săptămânii. 

Dincolo de rolul educativ, acest proiect își propune și să ne stimuleze creativitatea, într-un domeniu care pare dificil de înțeles și amprentat de mult realism.

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro