Skip to main content
Jurnal »

AHA moments #7

16 iulie 2020
scris de:

Uneori, pornind de la observarea  detaliilor, putem descoperi aspectele cu adevărat importante ale unui context în care ne aflăm sau pe care dorim să îl creăm.

Exercițiul pe care vi-l propunem astăzi pornește de la alegerea unui proiect din viața fie profesională, fie cea personală, care va fi definit prin 8 lucruri sau scenarii. Acestea vor deveni astfel piloni pe care se poate clădi planul de realizare a proiectului. Prin apelul la creativitate, fiecare dintre aceste scenarii pot fi descrise sub forma unor idei schițate sau al unui desen reprezentativ.

Acest lucru este cu atât mai util pentru atingerea succesului în proiectul definit, pentru că alegerea formei de expresie aduce sens și direcție pentru cel care îl proiectează.

Chiar dacă metoda de exersare a acestui exercițiu presupune parcurgerea aceluiași algoritm, aceasta poate crea posibilitatea de a fi repetată pornind de la unul dintre scenariile desenate sau scrise deja. În plus, în funcție de definirea întrebării și delimitarea scopului, acest exercițiu poate fi aplicat atât la nivel individual, cât și în grup.

Exemple de întrebări de la care se poate porni:

  • Care sunt cele 8 lucruri pe care doar tu le poți crea?
  • Care sunt cele 8 aspecte care îți definesc brandul personal?
  • Care sunt cele 8 lucruri pe care le poți face pentru a schimba direcția vieții tale?
  • Care sunt cele 8 lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți comunicarea la nivel de echipă?
  • Care sunt cele 8 lucruri pe care le duci cu tine din feedback-ul primit la un moment dat?

Deși poate fi privit ca un exercițiu aparent simplu și metodic, acesta presupune un nivel susținut de exprimare a creativității și, mai mult de atât, include practica reflexivă. Prin diversitatea pe care o poate lua aplicarea acestuia în orice context și pentru orice tip de proiect, exercițiul poate deveni o activitate – resursă, chiar și atunci când ne putem simți blocați sau demotivați.


Bibliografie:

  1. 6 creativity exercises to boost your imaginative thinking

Recomandă și altora