Skip to main content
Jurnal »

AHA moments #10

15 octombrie 2020
scris de:

Descrisă de cercetătorul japonez Yasuo Matsumura, tehnica florii de lotus reprezintă un exercițiu de brainstorming ce se bazează pe organizarea gândirii în jurul unor teme centrale, semnificative. Exercițiul duce la explorarea unui număr considerabil de posibilități în vederea soluționării unei probleme. Pornind de la un concept central, se plantează semințele unor idei care ar putea conduce la soluționarea acestei probleme. Fiecare nouă idee poate deveni, la rândul ei, o temă centrală în jurul căreia se pot completa noi perspective. Această tehnică are avantajul de a porni de la o idee statică, ce poate evolua spre explorarea temelor semnificative ale problemei, precum și a conexiunilor dintre ele.

Pentru început, este nevoie este de o foaie albă (poate fi și în format digital) pe care se desenează cutia centrală. În jurul acesteia se adaugă opt pătrate (A-H).

Cutia centrală: în centrul acesteia se află provocarea sau problema de explorat.

Petalele: sunt ideile originale transferate din fiecare pătrat din cutia centrală în petala corespondentă. Casetele din jurul fiecărei petale (1- 8) conțin cele opt idei sau soluții care corespund ideilor originale generate.

Pași:

1. Scrie problema în centrul diagramei principale.

2. În cele 8 pătrate din jurul temei centrale, notează soluțiile posibile. Poți folosi următoarele întrebări pentru a defini aceste soluții (însă pot fi și altele, în funcție de specificul problemei):

  • Care sunt obiectivele mele centrale?
  • Care sunt punctele constante în soluționarea problemei cu care mă confrunt?
  • Care sunt dimensiunile conținute de problema mea?
  • Dacă problema mea ar fi o carte, ce titluri de capitole ar cuprinde?

3. Transferă ideile generate din cutiile A-H în centrul petalei aferente (poți urmări săgețile pentru a urmări mai ușor trecerea).

4. Folosindu-te de ideea din nucleul petalei, notează opt noi soluții posibile.

Acest exercițiu este cu atât mai util cu cât poate fi aplicat atât la nivel individual, cât și în echipe. Atunci când se lucrează în echipă, este necesar să ne asigurăm că floarea de lotus este pe o foaie pe care pot nota toți cei implicați. În cazul în care există mai mult de o idee de explorat și o echipă mai mare, provocarea poate fi împărțită în echipe mai mici. O abordare distractivă ar fi ca la un moment dat, un participant dintr-o echipă să adere la o altă echipă, prin rotație.

Recomandări

Un pas important este sumarizarea ideilor, mai ales în cazul în care s-a lucrat în echipe mari, pe diverse teme. În final, rezultă un număr mare de soluții. O sugestie pentru a evita pierderea informațiilor, este ca după exercițiu, să se organizeze o altă sesiune. Astfel, toate ideile pot fi analizate în vederea observării apariției anumitor pattern-uri. În acest sens, se recomandă selectarea informației relevante. Acest lucru poate fi făcut împreună cu toți cei implicați. Pasul următor ar fi de decis care dintre aceste idei se aliniază, de exemplu, cu proiectul în cauză sau cu viziunea companiei/ cultura organizațională.

Pentru a facilita urmărirea ideilor importante, se recomandă ca acestea să fie evidențiate, de exemplu, prin aplicarea unor autocolante de diverse culori în dreptul acestora (verde – important, galben – mai puțin important, roșu – deloc important). Dacă se dorește și implementarea acestor idei, o bună soluție ar fi prioritizarea acestora. Prioritizarea poate fi făcută prin transferul ideilor relevante pe post-it uri și așezate în ordinea importanței lor (a se păstra referința spre ideea de la care s-a pornit pentru a nu se pierde contextul).

Ideile care nu au fost folosite în acest moment pot fi păstrate și luate în considerare într-o situație viitoare. Florile de lotus rezultate se pot fotografia sau pur și simplu, soluțiile pot fi trecute într-un foaie de calcul Excel.

Această tehnică poate deveni cu usurință un exercițiu util pentru momentele în care ne simțim blocați în găsirea soluțiilor într-un anumit context. Fiind un exercițiu care se bazează pe creativitate, putem afla că e mai mult decât o simplă trecere în revistă a unor idei de rezolvare a unei probleme. În plus, poate deveni o bună modalitate de planificare a acțiunilor viitoare.


Bibliografie:

1. Thought Egg
2. INNOVATION MANAGEMENT
3. VIM Executive coaching
4. Uxdesign

Recomandă și altora