Skip to main content
Jurnal »

Câțiva pași pentru stimularea colaborării și comunicării în workshopuri

24 noiembrie 2023
scris de:
Colaborare_2023_Adela Harlisca

Pentru mine, ca facilitator, este important ca fiecare interacțiune cu un grup, pe un subiect specific, să fie considerată o experiență de învățare și/sau de împărtășire a informațiilor sau a opiniilor.

De aceea, este important să clarificăm, în prealabil, care sunt așteptările sau nevoile noastre de la această întâlnire și să alegem subiectele sau activitățile care se mulează cel mai bine pe specificul acestora.

Și, pentru că îmi place să creez experiențe cu și despre oameni, aleg activități de început care să ajute participanții să se cunoască mai bine, dar și să le dea oportunitatea să își exprime părerea pentru a se obișnui cu dinamica grupului.

Una din preferatele mele este activitatea în care fiecare spune ce îl face pe el/ea unic/ă. Această activitate îi ajută pe participanți să își conștientizeze atu-urile, să iasă din zona de confort și să identifice persoane care au aceleași pasiuni sau interese cu ei. Pentru a transforma această activitate într-o experiență plăcută, facilitatorul trebuie să construiască punți de comunicare, fiind atent la tot ce se enumeră și creionând, prin vorbele sale, o lume în care aceste lucruri unice ne ajută să colaborăm.

În alegerea activităților principale a workshopului trebuie să ne asigurăm că includem aspecte care pot fi gândite și rezolvate de mai multe tipologii de persoane. De exemplu:

  • Dacă avem în grup persoane cărora le plac puzzle-urile de gândire, să includem un pas în care ei își pot aduce contribuția;
  • Pentru persoanele cărora le place să construiască lucruri de genul DIY, să includem pași în care își pot manifesta priceperea;
  • Pentru persoanele cărora le place ca totul să fie organizat și făcut la timp, să includem dimensiunea contratimpului în activitate, astfel încât aceștia să aibă oportunitatea să ajute grupul să termine activitatea în timpul alocat;
  • Iar pentru cei cărora le place să prezinte rezultatul muncii lor în fața audienței, vom include o parte în care să se prezinte rezultatele activității sau o parte în care să vorbim despre ce am învățat în cadrul activităților.

Pentru grupurile mari recomand folosirea aplicațiilor care adună feedback-ul în timp real, cum ar fi Kahoot, Slido sau Poll Everywhere care, prin intermediul conectării cu telefonul personal, poate să adauge dinamism activităților. Fie că le folosim pentru a adresa întrebări, pentru a crea nori de cuvinte sau a le folosi pentru recapitulare creând un scurt joc, aceste add-in sau applicații ne ajută să fim în pas cu tehnologia. În plus, aceste aplicații oferă și rapoarte legate de activitate și câte persoane au participat la eveniment.

Un aspect foarte important, pe care facilitatorul întâlnirii trebuie să îl preia este observarea gradului de  implicare a fiecărui participant pentru a se putea asigura că îi va identifica pe cei mai puțini vocali și a-i implica, prin intervenții subtile, în activități.

Fie că le cerem părerea în mod direct sau le alocăm roluri în care vor fi nevoiți să își exprime gândurile, este foarte important să avem răbdarea necesară ca aceștia să-și aducă aportul la activitate.

Așa cum spuneam la început, activitățile pe care le gândim în ATU sunt cu și despre oameni. Asigurându-ne că pregătim experiențe în care toți pot să își aducă contribuția, creăm o lume în care construim, împreună, un viitor mai bun.

Recomandă și altora