Skip to main content
Jurnal »

Reziliență și ceva în plus…

16 februarie 2022
scris de:

“My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style” – (Maya Angelou)

Se întâmplă mai întotdeauna în L&D ca un concept nou, o abordare diferită și la modă să ne umple „pereții” pe social media și să modeleze conversațiile profesionale. Doar că în ultimii doi ani, în contextul pandemic și postpandemic pe care îl trăim, am simțit, poate mai acut ca niciodată, necesitatea de a întelege conceptul de reziliență și de a ști cum anume să o dezvoltăm. A noastră sau a echipelor cu care lucrăm sau pe care le coordonăm.

Față în față cu adversitatea pandemiei, ne-am concentrat atenția pe acel element care sta în esența rezilienței: atitudinea noastră. În raport cu o realitate dificilă, a devenit important să înțelegem ce avem de făcut pentru a face față unor circumstanțe extrem de dinamice și fluide și care ne-au solicitat capacitatea de a ne aduna și de a reacționa rapid și adaptativ. 

Cu origine în domeniul rezistenței materialelor, reziliența este în mod comun definită drept capacitatea noastră de a ne reveni din dificultăți și de a continua să ne urmăm obiectivele, de a menține direcția „înainte”. La o primă vedere, am putea asimila conceptul cu cel de tenacitate. Însă reziliența nu e tenacitate sau… Nu e doar asta.

E nevoie de o perspectivă ușor mai largă și care să ne ajute să privim reziliența drept capacitatea de a ne reveni din experiențe negative și dificultăți repetate și să aducem în discuție ideea de flexibilitate. Reziliența devine astfel capacitatea noastră de a răspunde flexibil la adversități acute și/sau cronice.

Accentul pus pe flexibilitatea răspunsurilor noastre are implicații mari pentru felul în care abordăm dezvoltarea rezilienței la nivel individual, de echipă sau organizațional. Devine o aptitudine ce poate fi învățată, deprinsă și exersată, la îndemâna oricui. Și asta, pentru că flexibilitatea noastră e, la urma urmei, o chestiune de libertate, de a alege ce atitudine vei avea în fața unui eveniment sau a unei situații. Circumstanțele cărora trebuie să le facem față nu au fost nicicând mai dinamice ca acum și mai puțin predictibile. Însă felul în care ne vom raporta la exterior, ține mereu de interior – it’s an inside job – așa cum ne-a învățat prin exemplul propriu, Viktor Frankl:

Orice îi poate fi luat cuiva, mai puțin un lucru: ultima dintre libertățile omenești- aceea de a-ți alege atitudinea în fața unui set de circumstanțe.

Thriving sau Flourishing?

Realitatea ne poate frânge, sau nu. Mult din acest rezultat ține de noi. În fața unei tragedii putem sucomba, putem depune armele și declara Stop Joc. Sau îi putem supraviețui, dar să devenim „mai puțin” în urma ei, amari și reduși la a supraviețui fiecărei noi zile și fiecărei noi provocări.

Sau ne putem exersa reziliența pentru a face față și a supraviețui adversității. Pentru asta, atitudinea noastră trebuie să rămână, în primul rând, flexibilă. Astfel încât să putem accepta că avem în față o adversitate. Să distingem între ce putem controla și ce nu putem controla în situația dată. Să ne activăm resursele interioare, să improvizăm soluțiile cele mai potrivite penru a o depăși și să găsim sens în cele pe care le-am trăit.

Să punem poduri între dificultățile de azi și un viitor mai bine construit. Iar din acest viitor mai bine construit facem parte și noi ca ceva mai mult decât simpli supraviețuitori.

Uneori literatura îi spune “thriving” sau a prospera. Uneori îi spune “flourishing” sau a înflori. Însă dincolo de dezbaterile teoretice, vedem în jurul nostru oameni care în urma dificultăților pe care le-au trăit, au devenit ceva mai mult și ceva mai bine. Îi vedem echipați cu mai multă cunoaștere și cu capacități mai bune de adaptare, mai încrezători în capacitățile și resursele pe care le posedă, mai flexibili și mai adaptabili, dispuși să împărtășească din lecțiile pe care le-au învățat cu ceilalți, făcând toate astea cu stil și poate… Zâmbind…


  1. Michael Neenan (2018), Developing Resilience – A Cognitive-Behavioural Approach, Routledge London and New York
  2. Karen Reivich, Andrew Shatté (2002) – The Resilience Factor: 7 Keys to Finding Your Inner Strength and Overcoming Life’s Hurdles, New York Broadway Books.

Recomandă și altora