Jurnal »

Ce este respectul față de ceilalți?

25 mai 2018
scris de:
YPArticle7Photo2

Ce este respectul? Este valoarea pe care o recunoaștem la cineva (sau la propria persoană) sau o oferim cuiva (sau nouă înșine). Respectul, deși se vede cel mai des în relație cu ceilalți, vorbește mult despre propiile valori și despre noi înșine.

Învățăm respectul încă din copilărie, implicit, printr-o serie de comportamente acceptabile social pe care TREBUIE să le urmăm (să salutăm, să ne ridicăm de pe scaun în autobus când cineva mai în vârstă stă în picioare, să nu vorbim tare în librărie sau la bibliotecă etc). La un moment dat în viață, conștientizăm respectul ca fiind parte din sistemul nostru de valori, înțelegem că VREM să ne definească. Una dintre societățile cele mai orientate spre respect este societatea japoneză. Ei cultivă respectul încă de la vârstă foarte mică, învățând copiii nu neapărat CE TREBUIE SĂ FACĂ, ci cum SĂ GÂNDEASCĂ. Forma lor de internalizare a respectului este una mai de profunzime. Copiilor li se cere să se comporte în așa fel încât să nu deranjeze, să se gândească mereu astfel: „tot ce fac, să fac ținând cont de cum se simte celălalt când mă vede sau interacționează cu mine”.

„La un moment dat în viață, conștientizăm respectul ca fiind parte din sistemul nostru de valori…”

Faceți un exercițiu simplu și notați trei persoane pe care le respectați în mod deosebit (persoane care există în viața voastră). Ce anume vă determină să scrieți numele acestor persoane? Le respectați pentru cine sunt, pentru ce au sau pentru ce fac? Ce are de-a face cu voi și cu valorile voastre, ceea ce respectați la persoanele de pe listă? Ce spune asta despre voi?

Câteva elemente importante referitoare la respect :

  • Respectul se câștigă, nu se cere.
  • Respectul este o formă de comunicare dincolo de cuvinte. El nu există pentru că vorbim despre el…
  • Fundamental, datorăm un nivel minim de respect oricărei ființe umane.
  • În viață vom constata că oferim respect diferit unui om față de unui altul (ceea ce este în regulă), iar asta ține de noi și de valorile noastre și nu de celălalt.

Plecând de la ideea că fiecare dintre noi ne-am născut buni, iar ceea ce suntem acum este rezultatul parcursului nostru de viață, al experiențelor prin care am trecut, putem fi mai curioși și mai acceptanți în a înțelege perspectiva celuilalt.

Dar ce are de-a face respectul față de ceilalți cu adaptabilitatea?

Suntem percepuți ca persoane care arătăm respect atunci când:

  • Căutăm să înțelegem perspectiva celuilalt;
  • Căutăm valoarea pe care celălalt o aduce într-o situație, chiar dacă părerile noastre sunt diferite;
  • Arătăm că putem învăța de la fiecare câte ceva (indiferent de vârstă, cultură etc);
  • Ne respectăm promisiunile făcute;
  • Cuvinte simple ca ”mulțumesc” și ”îmi pare rău” fac parte din vocabularul nostru.

Toate acestea ne dau șansa de a fi curioși de o altă lume (lumea celuilalt), de a călători prin ea și a o cunoaște. Iar cel ce pleacă într-o călătorie, nu se întoarce niciodată același (proverb chinezesc). Elementele de mai sus, internalizate și folosite în viață, ne ajută să învățăm de la ceilalți sau (uneori) să fim mai siguri de perspectiva proprie. Să avem o paletă mai largă de opțiuni cu care să facem față vieții și surprizelor pe care ea ni le aduce în cale.


Resurse:

Articole
Shawn Jackson – How to Respect Yourself and Others
Bill Bastian II – 5 Easy Ways to Show People Respect and Gratitude
wikiHow – How to Show Respect

Photo credit: Adliterate

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro