Jurnal »

Viteza încrederii. Singurul lucru care schimbă totul.

25 martie 2021
scris de:

Înainte de a citi această carte, priveam încrederea doar prin prisma felului de a fi a unei persoane. Dacă percepeam o persoană a fi integră, aveam încredere în ea. Într-adevăr, caracterul este o constantă și se cere în orice circumstanță, dar mai există o componentă situațională, competența, care joacă un rol la fel de important atunci când ne raportăm la încredere.

Viziunea lui Stephen M.R. Covey ne ajută să clădim relații de încredere pornind mai întâi de la încrederea în sine și apoi extinzând-o către ceilalți.

Nucleele Credibilității

Ce înseamnă a fi de încredere? În opinia lui Stephen Covey, încrederea este funcția a două lucruri: caracterul și competența. Acestea la rândul lor, pot fi înțelese prin integritate și intenție respectiv, capacități și rezultate.

Integritate: A avea curajul de a acționa în congruență cu valorile și crezurile tale.

Intenție: Motivele, planurile și comportamentul nostru.

Capacități: Abilitățile pe care le avem și care inspiră încredere.

Rezultate: Ce ducem la bun sfârșit.

Toate aceste patru nuclee se sprijină unele de altele și împreună se împletesc într-un tot întreg.

Ca să poți ajunge la roade și anume să fii de încredere, este nevoie de rădăcină, trunchi și ramuri, asemenea unui pom roditor.

Nucleele Credibilității

Noi ne judecăm pe noi după intențiile noastre și pe ceilalți după comportamentul lor.

De ce este important să ținem cont atât de caracter, cât și de competență?

Atunci când ne este înșelată încrederea, sunt șanse mari să percepem lipsa unei competențe ca fiind o problemă de caracter și să discredităm foarte ușor. Avem nevoie de această înțelegere ca să putem trece dincolo de ce vedem direct în fața ochilor și să ajungem la o mai bună percepție a situației.

Este o eroare la fel de mare să ai încredere în toți oamenii sau în niciunul.

Cum putem să fim de încredere în relațiile cu ceilalți? Autorul ne prezintă o serie de comportamente care ne sporesc șansele de a clădi astfel de relații. Aceste comportamente au la bază valorile personale ale fiecăruia, se dezvoltă din toate cele patru nuclee și se pot implementa ușor în orice situație.

Cum putem să avem încredere fără să ne ardem? Autorul susține că trebuie să ținem cont de doi factori: înclinația spre încredere și analiza. Din cei doi factori combinați pe o scară de două valori, scăzut și ridicat, putem genera matricea încrederii inteligente care arată astfel:

Matricea încrederii inteligente

Ideal ar fi să ajungem în zona de judecată. Un proverb francez spune că: „Peștii descoperă apa ultimii”. Așa și noi, oamenii, descoperim încrederea doar când lipsește, iar această carte ne ajută să înțelegem ce înseamnă încrederea și ce putem face să o construim.

Vă doresc lectură plăcută.


  1. Stephen M.R. Covey (2019) – Viteza încrederii. Singurul lucru care schimbă totul, Editura ACT și Politon

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro