Skip to main content
Jurnal »

Cum să-ți întărești încrederea în tine

21 decembrie 2021
scris de:

De când ne naștem și pe tot parcursul vieții, încrederea este unul dintre însoțitorii noștri de bază. Încrederea ne garantează libertatea de gândire și acțiune, ne ajută să facem față întâmplărilor, lucrurilor noi și ne antrenează rezistența la situații de stres.

Ușor de parcurs, cartea autoarei Marie Haddou ne invită la o călătorie pe finalul căreia putem învăța cum să (re)găsim, stimulăm și/sau educăm bune practici ale încrederii de sine.

Dicționarul istoric al limbii franceze trasează foarte clar evoluția cuvântului încredere. În secolul al XIII-lea, deriva din confidentia (latină) și însemna speranță. Abia în secolul al XVII-lea, capătă nuanța de siguranță. Iar în secolul următor, noțiunea s-a transformat în încredere de sine.

Prezentul aruncă ambiguitate asupra definiției, unii insistând asupra faptului că ne naștem cu o anumită doză de încredere, în timp ce alții o consideră o abilitate pe care o dezvoltăm în timp. Cert este că pentru a avea un model echilibrat al încrederii și ușor de aplicat în viața de zi cu zi, este nevoie să punem în lumină 3 momente-cheie: cunoașterea de sine (cu părțile bune și mai puțin bune), stimularea încrederii prin reguli de bază sănătoase și în final, educarea prin practică constantă.

„Este important să te înțelegi pe tine, pentru a te schimba mai ușor”, afirmă autoarea, atunci când creionează portretele celor ce le lipsește încrederea. Astfel, sentimentul de inferioritate, de descurajare, rușinea (de tine și de ceilalți), vina, anxietatea și respingerea, dublate de extrema severitate față de propria persoană pot genera boli, fobii și ne pot afecta profund.

Ajunși în acest punct, este important să învățăm cum să ne schimbăm atitudinea față de ce ni se întâmplă și față de cum ne vedem reflecția în oglindă.

Dacă încrederea în sine se învață, se dezvoltă, este mai ușor să te schimbi pe tine însuți decât să schimbi lumea sau să aștepți ca toți ceilalți să se schimbe. Visul transformării miraculoase a celuilalt sau a realității este o iluzie: e mai lesne să-ți schimbi poziția față de un munte, decât să muți muntele din loc.

Câte ceva despre schimbare

Recunoașterea dreptului de a fi imperfect (chiar dacă reprezintă sursa unei neplăceri) ne clarifică și ne învață multe despre noi. Recunoașterea calităților prin identificarea laturilor pozitive permit ieșirea din cercul vicios al negativismului.

Fixarea și exprimarea realistă, clară, obiectivă și cât mai pozitivă a scopurilor furnizează noi direcții și ne mobilizează.

Iar pentru antrenarea tehnicii afirmării de sine, Marie Haddou pune la dispoziție chestionare, încurajându-ne constant să ne punem „în evidență” prin analiza gândurilor automate negative și transformarea în afirmații pozitive.

Ultimul capitol este despre educarea încrederii în familie și cum anume pot părinții să le insufle încredere copiilor. În ultimele rânduri, am găsit câteva idei interesante despre încrederea în părinți – la orice vârstă ar fi.

Pentru persoanele care nu se cunosc suficient de bine și care și-ar dori să se aprecieze mai mult, dar nu știu de unde să înceapă, poate că această culegere este binevenită. De ce? Pentru că indiferent de vârstă sau moment, este oricând clipa perfectă să ținem mai strâns frâiele vieții, să semnăm un contract cu noi înșine și să fim activi în propria evoluție.


1. Marie Haddou (2004) – Cum să-ți întărești încrederea în tine, Editura TREI.

Recomandă și altora