Skip to main content
Jurnal »

Ai încredere în tine

30 iulie 2021
scris de:

Dragă cititorule, îți mărturisesc că, de când am văzut titlul acestei cărți, am simțit un imbold să o citesc. Am devorat-o pagină cu pagină și m-am simțit îmbogățită de călătoria pe care Melody Wilding m-a invitat să o parcurg, în interiorul meu, spre a revendica daruri valoroase. Te întrebi cumva dacă această carte este potrivită și pentru tine? Cred că următorul paragraf te va ajuta să găsești răspunsul.

Autoarea folosește o denumire pentru persoanele cărora le adresează cartea și anume – Sensitive Strivers (Aspiranți Sensibili – după propria mea traducere) și oferă o descriere detaliată a trăsăturilor și comportamentelor care se coagulează în această tipologie. Ea menționează că aceste persoane sunt adesea foarte ambițioase, aspiră spre succes și idealuri și sunt, în același timp, într-un contact profund cu propriile lor emoții, cu lumea din jur și cu nevoile oamenilor din viețile lor.

La locul de muncă, se pot face ușor remarcați datorită dedicării lor, a responsabilității și a conștiinciozității. Pentru că sunt foarte atente la nevoile oamenilor din jurul lor, adesea aceste persoane ajung să fie apreciate pentru căldura lor. În umbra acestor comportamente, mulți dintre ei se luptă zi de zi cu un nivel crescut de stres, anxietate, îndoială de sine, așteptări foarte mari de la propria persoană și dificultăți în a lua unele decizii sau a depăși unele obstacole.

Cuvântul STRIVE (a se strădui din răsputeri) este folosit și ca acronim pentru calitățile inerente din spatele comportamentelor:

Sensitivity – Sensibilitate

Thoughtfulness – Atenție, grijă

Responsibility – Responsabilitate

Inner Drive – Determinare

Vigilance – Vigilență

Emotionality – Emoționalitate.

Pentru a se simți valoroși, aspiranții sensibili caută să capteze stima de sine alergând după validarea, recunoașterea și acceptarea celorlalți.

 Creierul unui aspirant sensibil

Melody Wilding aduce și informații din neuroștiințe care elucidează de ce unii dintre noi ajungem să ne regăsim în profilul descris de ea. Între 15 și 20% din oameni au moștenit un set specific de gene care determină sistemul nervos central să fie mult mai acordat la mediul din jur. Studiile arată că persoanele care posedă această sensibilitate au mai multe circuite mentale și mai mulți neurotransmițători în regiuni ale creierului asociate cu atenția, planificarea acțiunii și luarea deciziilor. 

Calități care devin poveri

Fiecare trăsătură din acronimul STRIVE poate fi o calitate sau o limitare, în funcție de cum alegem să o folosim. Putem ajunge să folosim unele dintre aceste trăsături în mod excesiv, sau în momente nepotrivite, iar atunci le putem percepe ca fiind dăunătoare.

Investighează cum se manifestă STRIVE în viața ta și învață le accepți, chiar dacă uneori îți aduc rezultate nedorite. Lasă-le să facă parte din tine, cu neajunsurile lor cu tot.

Acceptând această invitație, vei fi ghidat prin studii de caz, povești reale ale clienților lui Melody, precum și numeroase exerciții de introspecție, care să te ajute să vezi cu mai multă claritate.

Calități în cantități potrivite

O mare parte din carte este dedicată exercițiilor practice și tehnicilor menite să îi susțină pe cititori să-și direcționeze calitățile acolo unde ele chiar aduc valoare și să intervină acolo unde există un exces. De la prioritizarea obiectivelor, la restructurarea gândurile negative și gestionarea emoțiilor, până la alinierea cu valorile personale și comunicarea asertivă a ideilor și nevoilor, această carte are potențialul de a te susține să îți creezi propria ta rețetă pentru echilibru personal și încredere de sine.

O recomand cu mare încredere tuturor celor care au constatat pe parcursul acestei lecturi că s-ar putea să fie aspiranți sensibili, dar și celor care au dorința de a pescui nestemate din interiorul lor.

Ca notă de încheiere, te las cu una dintre întrebările care mi-a rămas întipărită în minte: Dacă aș fi cea mai curajoasă versiune a mea astăzi, ce aș face?


  1. Melody Wilding (2021) – Trust Yourself: Stop Overthinking and Channel Your Emotions for Success at Work.

Recomandă și altora