Skip to main content
Jurnal »

Note despre curaj, vitejie, anduranță

9 septembrie 2015
Suitcase-Ryan McGuire

de Zoltán PÁL [guest post]

Curajul se naște în momentul deciziei de a ieși din tipar, de a ieși din zona de confort a unei relații, a unei situații. Curajul înseamnă pași în incert, înseamnă pământ necunoscut, înseamnă o stare de nesiguranță antrenată de o voință tare de a schimba, de a ajunge într-un alt punct sau o stare diferită.

Curajul este energia, carburantul acelor pași în necunoscut și își are sursa în voința de a schimba în bine, în adevărat, o stare sau relație. Curajul se hrănește din crezul în simțurile și gândurile proprii. Curajul nu se cumpără, nu se planifică, nu se împrumută. El se naște din limpezirea gândurilor, din armonia dintre trup și suflet, din acceptarea propriului set de valori și din voința de a te face acceptat și de ceilalți. Curajul se naște din dialogul cu oglinda.

Curaj înseamnă să ai tăria să vorbești direct cu oamenii, cu șefii, colegii, partenerul; curaj înseamnă să-ți expui punctul de vedere chiar dacă spui ceva incomod celui căruia îl adresezi.

Curaj înseamnă tăria să te lași de activitățile și jobul care nu îți dau satisfacții profesionale. Curaj înseamnă să-i dai valoare timpului propriu și să ceri și altora să îl considere la fel de valoros.

Curaj înseamnă să ai o opinie întotdeauna, curaj înseamnă să nu rămâi indeferent, curaj înseamnă să acționezi când ai posibilitatea.

Suitcase-Ryan McGuire

În viața mea profesională și personală, toamna trecută a sosit timpul să acționez, să am curajul să spun NU unei relații personale care nu ne-a mai dat bucuria de la început, iar pe plan profesional am avut curajul să mă las de un job (cu perspective de carieră universitară), pentru că nu-mi mai oferea satisfacția necesară. Această decizie am luat-o când am ajuns la concluzia că singur nu pot schimba acea situație nesatisfăcătoare. Mi-a trebuit mult curaj, să aleg viața de mic antreprenor, cu riscurile ei, dar care îmi oferă satisfacția de a trăi din ceea ce-mi place la nebunie: ghidaj și turoperator turistic.

Vitejia apare într-un lider, care crede atât de mult în adevărul său și își antrenează toată echipa în acel necunoscut al curajului. Viteazul inspiră curaj echipei sale prin faptele sale, prin atitudinea sa adevărată. Credința în bine și adevăr a viteazului (liderului) trasează direcții, oferă fapte și rezultate de urmat. Credibilitatea liderului plasează sămânța curajului în membrii echipei.

Despre anduranță, putem vorbi doar în cazurile cinstite, în cazurile în care o direcție trasată a unei relații sau companii sau a unui sistem este bazat pe adevăr și cinste. Anduranța se poate măsura într-o aniversare de căsnicie de 30 de ani, într-o aniversare a unei companii de 50 de ani, într-o vârstă de 100 de ani a unui nuc plantat de bunic și îngrijit de nepoți. Anduranța este curajul pe termen lung în a rezista și persista pe traseul ales.


Zoltan-PALZoltán PÁL e fost asistent universitar la Facultatea de Geografie, UBB Cluj și, de 5 ani, se preocupă de conservarea ariilor protejate din arealul Corund Praid, unde a reușit să dezvolte alături de echipa Slow Tours Transylvania adevărate programe ecoturistice, bazate pe provideri locali, valorificând resursele umane, naturale locale și contribuind astfel la menținerea vieții autentice rurale transilvane. Prin activitățile pe care le desfășoară, aceștia oferă experiențe de neuitat, autentic rurale și meșteșugărești publicului interesat atât din România, cât și din toată lumea. Mai multe despre activitățile derulate găsiți pe pagina de Facebook SLOW TOURS Transylvania și, în viitor, pe website-ul proiectului

foto Ryan McGuire via gratisography

Recomandă și altora