Skip to main content
Jurnal »

Learning and Development crafting – întâlnirea #6

26 iunie 2023
scris de:
Learning and Development-6-Cover-Programul ACCES

Cea de-a șasea întâlnire din acest an din cadrul proiectului L&D crafting am petrecut-o alături de Ștefan Cătălin SFEATCU (Project Manager), Elena Delia MOISE (Talent Aquisition Recruiter) și o parte a comunității L&D, explorând programul A.C.C.E.S (Angajare de Candidați cu Cerințe și Evoluții Speciale) aplicat în cadrul companiei Kaufland Romania și Kaufland Republica Moldova.

Sesiunea a fost deschisă cu un mesaj pe care l-am purtat cu noi până la sfârșitul întâlnirii: persoanele cu dizabilități au nevoie de disponibilitate și empatie, nu de milă.

Am aflat că programul ACCES a fost lansat în anul 2019 și a presupus un amplu proces de creare a pozițiilor adecvate în cadrul companiei, urmat de procesul de recrutare și, ulterior, de asigurare a condițiilor optime pentru desfășurarea a activității fiecărui nou coleg angajat.

    Ștefan ne-a prezentat cât de important este crearea unui mediu de lucru accesibil și adaptat, aspect esențial pentru a sprijini succesul persoanelor cu dizabilități în mediul muncii. În cadrul programului ACCES, acest lucru a fost prioritizat și s-a implementat ajustarea spațiilor fizice pentru a permite mobilitatea ușoară, instalarea tehnologiilor asistate și a software-urilor speciale pentru nevoile individuale, precum și formarea personalului pentru a interacționa și sprijini colegii cu dizabilități.

    Prin crearea unui mediu de lucru prietenos și accesibil, s-a deschis ușa către incluziune și egalitate de șanse.

    La finalul întâlnirii, Delia ne-a împărtășit din experiența ei ca persoană nevăzătoare, ce dificultăți a întâmpinat în încercarea de a-și găsi un loc de muncă în care să-și poată exercita abilitățile într-un mod eficient și adaptat nevoilor ei. A mărturisit că nu a fost un parcurs deloc ușor, însă prin acest program, a reușit să își găsească rolul potrivit, acum recrutând la rândul ei persoane care se află în căutarea mediului potrivit de muncă.

      A fost o întâlnire la care ne-am simțit mai conectați la un aspect al realității din care facem toți parte, prin rolurile noastre, însă la care de multe ori ne gândim mai puțin. În același timp, am remarcat că s-a produs o schimbare semnificativă în privința atitudinilor față de persoanele cu dizabilități în mediul muncii.

      Programul ACCES reflectă viziunea care recunoaște potențialul, competențele și talentul pe care aceste persoane îl pot aduce într-un mediu de lucru.


      Prezentările au avut loc în cadrul proiectului L&D crafting. Scopul acestuia este de a dezvolta comunitatea specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai).

      Recomandă și altora