Se spune că o bună parte din arta de a trăi este (de fapt) reziliență. În acest an ne-am propus să explorăm, măsurăm și înțelegem mai bine mecanismele din spatele rezilienței: capacitatea uluitoare care ne permite să depășim provocările, obstacolele, greutățile și adversitățile. Iar interviurile despre reziliență sunt axate pe cum facem acest lucru atât în propriile povești, cât și în experiențele de la muncă și/sau în echipele din care facem parte sau pe care le conducem.
1. Când ai descoperit termenul de reziliență și în ce context?
Termenul l-am descoperit undeva după începutul pandemiei. Nu a fost neapărat străin pentru mine, însă mi se pare că a reușit să aducă sub aceeași umbrelă, să grupeze fericit, câteva concepte interesante.
2. Ce înseamnă pentru tine personal reziliența?
„…Dar când dușmanul amenință din spate și când soldatul primește ordin să pornească, nevoia-l silește să azvârle tot ce în tihna vremurilor de pace agonisise”, (Seneca – Scrisori către Luciliu).
Pentru mine, vremuri de pace înseamnă momentele în care trăim viața pe pilot automat. Să azvârl tot ce agonisisem în vremuri de pace înseamnă să înlocuiesc gândurile, comportamentele, atitudinile care nu-și mai au rostul într-un nou context și să mă redefinesc.
3. Ce te face pe tine rezilient? Ce resurse de-ale tale te-au ajutat să fii mai rezilient în această perioadă și cum s-au îmbinat cu provocările venite din exterior?
Cred că reziliența mea vine și din curiozitate, pe care am avut-o dintotdeauna. În plus, familia este plasa mea de siguranță. Datorită lor, pot să-mi hrănesc mult mai liniștit nevoia de a explora.
4. Un exemplu concret de moment în care ai dat dovadă de reziliență?
Martie – aprilie – mai 2020. După mai bine de 11 ani petrecuți în industria de L&D, a fost nevoie de o reconfigurare substanțială a ceea ce făceam. Mă uit în urmă și am un puternic sentiment de eliberare. Realist vorbind însă, mă uit înainte și văd că procesul de transformare nu s-a terminat și, cel mai probabil, nu se va termina niciodată.
5. Ce ai descoperit despre tine ca persoană rezilientă și crezi că i-ar putea ajuta și pe alții?
M-am bucurat să descopăr că insistența și curajul de a încerca rodesc, de cele mai multe ori frumos, când vorbim despre reziliență. Am mai descoperit că nu e neapărat comod să călătorești prin viață alături de o persoană rezilientă, însă experiența de care ai parte merită din plin tot efortul.
Răzvan GOGA este trainer și consultant senior. Mai mult, este și unul dintre cei mai „vechi” membri ai echipei ATU, cu arii de expertiză în leadership, comunicare, tehnici de negociere și vânzări.