Skip to main content
Jurnal »

Dragoș Marian: „A fi creativ înseamnă să poți să te bazezi pe resurse și abilități diverse și multiple.”

29 iunie 2020
scris de:

[Mini-interviu despre Creativitate]

Dragoș MARIAN este director de calitate în industria farma, coach și consultant în Psihoterapie Pozitivă. Consideră că viața este o imensă școală, plină de posibilități, tocmai de asta, nu se oprește niciodată din a învăța lucruri noi.

1. Ce înseamnă creativitatea în munca ta?

Dragoș MARIAN: În primul rând, înseamnă să găsești, împreună cu echipa, soluții creative și inovative la probleme și provocări, într-un mediu foarte puternic reglementat și cu multe reguli specifice. Înseamnă și plăcere, pur și simplu. Csikszentmihalyi, când vorbește despre flux, leagă frumos creativitatea de satisfacția muncii.

„…Suntem mai mulțumiți când simțim că ceea ce facem contribuie la progres, este nou, creativ.”

2. Ce faci pe lângă job, ca să îți stimulezi sau să îți folosești creativitatea?

D.M.: Cred că a fi creativ înseamnă să poți să te bazezi pe resurse și abilități diverse și multiple. Specializarea e importantă, dar la fel este și o privire de ansamblu precum și capacitatea de a vedea lucrurile din unghiuri diverse. Și asta o poți dezvolta făcând și învățând lucruri diverse.

Cred că nu m-am oprit vreodată din învățat, am o oarecare formă de dependență de asta. Am început cariera la 16 ani în programare, am studiat inginerie industrială, managementul calității, coaching, excelență operațională, psihologie generală și clinică, psihoterapie și mai sunt și altele. Am făcut de toate, de la cablat rețele și suflat praful din calculatoare, la leadership și cercetare în mai multe domenii.

Am studiat percuție și chitară în adolescență și acum am reînceput studiul chitarei clasice, ca hobby, dar și pentru a-mi lărgi cultura muzicală și abilitățile artistice. Acum un an, mâzgăleam încercând să mă exprim prin grafică. Am creat acvarii pline de viață. Ascult aproape permanent muzică, dacă îmi permite contextul în care mă aflu.

Un element care îmi dezvoltă mult creativitatea este Dungeons & Dragons, jocul de rol. Și ca jucător și ca game master. Îmi place improvizația continuă și dinamismul care se creează între participanți. Am oportunitatea să gândesc noi lumi, noi personaje, noi interacțiuni, uneori planificându-le, dar de cele mai multe ori inventându-le pe loc. Dacă e să recomand părinților un joc cu elemente de dezvoltare personală care poate fi început la orice vârstă, este acesta.

Ce altceva mai fac este să citesc cât îmi permite timpul, predominant psihologie cu o tentă de filozofie, e probabil o preocupare pe care o să o dezvolt tot mai mult în următorii ani.

„…Pe scurt, îmi hrănesc curiozitatea flămândă cu tot ce pare… gustos.”

3. Ce aduce Creativitatea în viața ta?

D.M.: Cred că m-aș plictisi rapid dacă aș face în mod repetitiv ceva. Am nevoie să descopăr, să creez, să văd o schimbare, la mine, la ceilalți, la ceea ce încerc să influențez sau să modific. Poate că e acea autoactualizare de care vorbește Maslow, sau poate e doar pâlpâirea personală pe spectrul ADHD.

4. Cum se influențează profesia ta cu pasiunea ta?

D.M.: Ce fac acum, ca și director de calitate într-o fabrică de medicamente, parte a unei multinaționale din top 3 mondial, îmi solicită resursele la maxim și încă un pic peste. Fără să încercăm să îmbunătățim ceva continuu, am fi pur și simplu depășiți de dinamismul și provocările specifice. Așadar, munca îmi cere creativitate, pe care o hrănesc cu toate cele menționate.

Dar mai e ceva, chiar mai important.

„…Când conduci echipe și faci parte din ele, înseamnă să ai acces la creativitatea unei diversități enorme de oameni frumoși. Pasiunea pentru oameni, pe care am cultivat-o în coaching și studiul psihologiei, se îmbină perfect cu dorința de a îi ajuta să creeze la rândul lor. De a elimina din drumul lor blocaje. Cele mai bune rezultate, mai memorabile și mai inovative, le-am văzut când am dat liber oamenilor să creeze și am adus resursele necesare pentru a realiza ceea ce și-au propus.”

5. Ce sfaturi ai avea pentru cineva care vrea să își stimuleze creativitatea?

D.M.: Să fie întotdeauna și în orice mod, curios. Să asculte mai mult decât să vorbească. Să citească și să experimenteze.

Photocredit: Arhivă personală

Recomandă și altora