Skip to main content
Jurnal »

Elementele colaborării în echipe – partea II

11 august 2023
scris de:
Elementele Colaborarii în echipe Anca Rus - partea 2

Echipele sunt esențiale. Echipele, muncind și colaborând împreună, mișcă „sori și stele”. În prima parte a articolului am aruncat o privire asupra modelului lui Patrick Lencioni despre disfuncțiile unei echipe, dar și (în oglindă) factorii care ajută o echipă să devină performantă.

Și dacă focusul a fost pe analiza disfuncțiilor, te invit să urmărim cum putem contribui pentru ca echipele să fie cât mai eficiente și funcționale.

Absența încrederii

Pentru a construi încredere în echipă, este important să înțelegi că încrederea trebuie să înceapă cu tine. Asta înseamnă să îți ții promisiunile, să fii sincer/ă și să dai un exemplu bun de urmat. Trebuie să arăți membrilor echipei că ești dispus/ă să muncești la fel de mult ca ei și că îi vei sprijini atunci când au nevoie de ajutor.

Dacă vrei să câștigi încrederea unei echipe noi, începe prin a te deschide. Spune-le oamenilor despre trecutul tău, povestește-le despre realizările tale și, cel mai important, recunoaște unele imperfecțiuni. Dacă arăți că ești dispus/ă să fii vulnerabil/ă, probabil că îi vei ajuta și pe ei să fie mai deschiși cu tine.

S-ar putea să fie mai dificil să convingi oamenii să aibă încredere unii în ceilalți. Oamenii din echipa ta s-ar putea să fi pierdut încrederea unii în alții în trecut. Sau echipa ar putea fi nouă, fără relații anterioare pe care să le valorifice. Fă explicit faptul că te aștepți ca oamenii să se comporte într-un mod care demonstrează încredere. Descurajează bârfa și recompensează comportamentul echipei care este în acord cu aceste așteptări.

Poți face un mic pas spre construirea încrederii între membrii echipei tale prin efectuarea unui exercițiu de „cunoaștere reciprocă”. Adună pe toată lumea împreună și, unul câte unul, roagă-i să răspundă la câteva întrebări personale. Membrii echipei pot vorbi despre locul unde au crescut, despre hobby-urile lor sau despre provocările prin care au trecut în liceu sau la primul loc de muncă.

Teama de conflict

Dacă membrii echipei tind să evite conflictele, începe prin a le explica faptul că, conflictul poate fi productiv atunci când nu este personal. Redefinește conflictul în termenii unui cadou pe care și-l fac reciproc, cu scopul de a se susține în dezvoltarea personală, dar și ca echipă. Încurajează-i să conteste ideile celorlalți atunci când sunt în dezacord și să participe la dezbateri sănătoase și pline de energie. Acest lucru poate fi dificil la început, mai ales pentru membrii mai timizi ai echipei. Implică toată lumea prin adresarea de întrebări directe și deschise în timpul întâlnirilor. Este util și să îi antrenezi pe oameni în rezolvarea conflictelor.

Lipsa angajamentului

Pentru ca echipa ta să aibă succes, toată lumea trebuie să susțină deciziile luate de echipă și să fie angajată în atingerea obiectivelor sale.

Pentru a obține susținerea deciziilor, implică membrii în procesul decizional atunci când este potrivit. Nu întotdeauna toată lumea va fi de acord cu cea mai bună soluție, dar poți să te asiguri că oamenii își exprimă opiniile organizând procesul decizional al echipei în mod eficient. Asigură-te că toată lumea a avut ocazia să își exprime opinia, inclusiv membrii mai reticenți ai echipei.

Atunci când o decizie duce la schimbare, lucrează pentru a obține sprijin și fii deschis/ă în legătură cu modul în care s-au luat deciziile. 

Pentru a încuraja angajamentul, trebuie ca oamenii să ia propriile decizii la timp, chiar și atunci când faptele sunt nesigure. Subliniază consecințele amânării deciziilor și încurajează oamenii să își folosească inițiativa pentru ca echipa să progreseze spre obiectiv.

De asemenea, stabilește termene clare pentru membrii echipei, astfel încât să fie obligați să se angajeze într-o direcție de acțiune și evită să supraveghezi în exces – acest lucru poate duce la faptul că oamenii te vor consulta pentru fiecare decizie, în loc să rezolve problemele singuri.

Evitarea asumării responsabilității

Oamenii din echipa ta trebuie să fie responsabili atât față de ei înșiși, cât și față de ceilalți membri.

Începe prin a te asigura că fiecare persoană își asumă responsabilitatea pentru munca și acțiunile lor. Apoi, creează un contract al echipei pentru a evidenția și clarifica rolurile și responsabilitățile oamenilor în cadrul echipei, precum și obiectivele echipei. Acest lucru face clar cine este responsabil pentru ce, astfel încât oamenii să fie mai puțin predispuși să se eschiveze de responsabilitatea lor.

De asemenea, încurajează membrii echipei să ofere unul altuia feedback regulat cu privire la munca, comportamentul și realizările lor. Acest lucru este deosebit de important atunci când oamenii au performanțe slabe sau nu își asumă responsabilitatea pentru munca lor.

În cele din urmă, încearcă să pui în aplicare un sistem de recompense pentru echipă. Acest lucru promovează responsabilitatea în echipă, deoarece oamenii nu vor dori să își dezamăgească colegii cu propriile performanțe slabe.

De asemenea, îi încurajează pe membrii echipei să sprijine și să ofere feedback colegilor cu performanțe slabe și îi motivează să își folosească inițiativa și să depună eforturi suplimentare atunci când este necesar, pentru a atinge obiectivele echipei.

Nepăsarea față de obiectivele echipei

Pentru a depăși această disfuncție, asigură-te că membrii echipei se concentrează pe obiectivele reale ale echipei și ale organizației. Declarațiile privind misiunea echipei și, din nou, contractul echipei, sunt utile pentru evidențierea obiectivelor într-un mod clar și evident. 

Odată ce toată lumea știe la ce lucrează echipa, este mai dificil pentru oameni să înțeleagă greșit sau să ignore acele obiective într-un mod egoist.

De asemenea, utilizează instrumente precum Managementul Obiectivelor și Indicatorii Cheie de Performanță (KPI-uri) pentru a alinia obiectivele proprii ale oamenilor cu obiectivele echipei și ale organizației. Și, din nou, nu uita că trebuie să dai un exemplu personal.

Asigură-te că vă concentrați cât mai mult posibil pe obiectivele echipei și că munciți neobosit pentru a le îndeplini.

Cu siguranță sunt și alte acțiuni pe care le poți lua pentru a-ți ajuta echipa să devină performantă. Soluțiile propuse în articol sunt doar o parte și au rolul de a te ghida.

Însă, te invit să explorezi și să descoperi și alte modalități și chiar să le împărtășești cu mine.

Recomandă și altora