Skip to main content
Jurnal »

O abordare respectuoasă, de Edgar H. Schein

22 iulie 2020
scris de:

Titlul cărții m-a atras din două motive. În primul rând, mi-a amintit de o vorbă care circulă pe internet și anume că politețea e așa de rară încât se confundă adesea cu flirtul și în al doilea rând, mi-a atras atenția subtitlul. La cât de mult îmi place să mă aud vorbind și ce anume m-ar putea ajuta: subtila artă de a pune întrebări în loc de a face afirmații.

Este o carte practică ce se citește ușor și care oferă foarte multe informații valoroase în cele 150 de pagini. Autorul începe cu perspectiva lui despre ce înseamnă o abordare respectuoasă și una din pârghiile folosite a fost clasificarea tipurilor de respect ce pot exista între două persoane. M-a surprins puțin această abordare și nu cred că am conștientizat până acum acest lucru. Unul din tipurile de respect, cel de circumstanță, e folosit ca bază pentru argumentele ulterioare.

Edgar Schein continuă cu exemple din practică, intră în detalii și face diferența între abordarea respectuoasă și alte moduri de abordare, atingând subiecte sensibile cum ar fi moștenirile noastre culturale.

Degeaba declarăm că respectăm anumite valori, atâta timp cât nu suntem conștienți de presupunerile tacite, moștenirea culturală cu alte cuvinte. Un exemplu larg întâlnit ar fi că vorbim de cât de mult apreciem munca în echipă, dar evaluările profesionale le facem individual.

Autorul ne ajută și cu teorii din psihologie și anume Fereastra lui Johari și ciclul ORJI, dar vă las să descoperiți singuri utilitatea lor citind cartea. În plus, fiecare capitol conține o serie de întrebări care ne ajută să reflectăm la modul în care comunicăm și cum putem să-l îmbunătățim.

Cartea se încheie cu modul în care rolurile noastre, din viața de zi cu zi, ne dictează felul în care ne comportăm și cum putem să facem lucrurile mai bine. Mi-a întărit convingerea că înainte de a fi colegi de echipă, suntem oameni și că personalizarea relațiilor profesionale, până la un anumit punct, îmbunătățește colaborarea în munca noastră. Altfel, cum ar putea un membru al echipei să-i spună superiorului direct că e posibil să facă o greșeală dacă nu ar fi o relație de încredere creată deja?

Am rămas cu multe lucruri citind această carte. La prima citire am trecut ca acceleratul prin haltă și abia la a doua citire, când mi-am luat notițe, am realizat câte mi-au scăpat. Lectură plăcută!


Literatură recomandată:

  1. Edgar H. Schein (2018) – O abordare respectuoasă, Editura ACT și Politon

Photocredit: Pexels

Recomandă și altora