Skip to main content
Jurnal »

Creierul Creativ (I)

6 martie 2020
scris de:
default-mode-network

Text preluat parțial de pe blogul personal, cu acordul autorului

Toată lumea știe că emisfera stângă a creierului este realistă, analitică, organizată și logică, iar emisfera dreaptă este creativă, emoțională și intuitivă. Dar în realitate nu există așa ceva, acestea sunt doar mituri. La începuturile neuroștiințelor, unii cercetători susțineau că există centre specifice pentru creativitate în creier – precum lobul temporal – în timp ce alte voci spuneau că este critică interconectarea dintre cele două emisfere, realizată de corpus callosum. Dar există mai multe speculații decât date științifice. Deci, există un loc în creier pentru creativitate?

Creativitatea nu implică o singură regiune sau o singură parte a creierului. Întregul proces creativ de la pregătire, la incubare, până la iluminare și verificare constă în multe procese cognitive și emoții care interacționează. Creația este un proces în mai multe etape, nu „un insight”. Durează timp, uneori săptămâni sau chiar luni și depinde de mulți factori, începând cu experiențele personale și sfârșind cu mediul în care creăm. În funcție de stadiul procesului creativ și de ceea ce încercăm de fapt să creăm, diferite rețele din creier sunt recrutate pentru a face față sarcinii. În plus, multe dintre aceste rețele din creier lucrează ca o echipă pentru a finaliza sarcina și recrutează structuri ale creierului atât din emisfera stângă cât și din cea dreaptă.

Cercetări convergente sugerează că creativitatea recrutează regiuni ale creierului care sunt implicate în multe procese, cum ar fi visul cu ochii deschiși, imaginarea viitorului, accesarea amintirilor personale, crearea de sens și cogniția socială. Se știe că toate aceste procese sunt implementate de o rețea neuronală specifică numită Default Mode Network (DMN) distribuită pe zone vaste din lobii prefrontal, parietal și temporal.

Diferite studii au documentat faptul că această rețea este responsabilă de construirea de simulări mentale bazate pe experiențe personale, face predicții legate de viitor și, în general, atunci imaginează perspective și scenarii alternative pentru prezent. Este interesant faptul că această rețea implicită este asociată cu tot ceea ce implică Sinele subiectiv. Prin urmare, este implicată în introspecție – se activează atunci când oamenii sunt rugați să descrie trăsăturile lor de personalitate sau să prezinte starea emoțională pe care o trăiesc în prezent (dezgust, frică, tristețe, furie, fericire), să își reamintească o experiență personală trecută sau să vorbească despre atitudinile sau preferințele lor. Această rețea este emoțională prin excelență, fiind implicată în evaluarea obiectelor descrise drept pozitive / dezirabile sau negative / nedorite și în evaluarea secvențelor de filme încărcate emoțional. De asemenea, este implicată în cognițiile sociale.

Studiile au arătat că DMN este implicată în analiza interacțiunilor complexe dintre oameni, în deducerea stărilor mentale ale altor persoane și este activă atunci când oamenii fac atribuiri cu privire la comportamentul altei persoane, atunci când își formează o primă impresie despre cineva sau când joacă jocuri competitive împotriva unei alte persoane (dar nu împotriva unui computer). Studiile imagistice (folosind fMRI) la care au participat cântăreți de jazz și rapperi, subiecți care se angajează în improvizație creativă, au relevat faptul că această rețea DMN este extrem de activă. Deci, să numim această rețea implicită: rețeaua de imaginație.

O altă rețea a creierului – rețeaua de control atențional este activată atunci când o sarcină necesită ca atenția să fie focalizată ca un fascicul laser. Această rețea este activă atunci când ne concentrăm pe ceva provocator sau ne implicăm în rezolvarea complexă a unei probleme, iar raționamentele pe care le facem necesită folosirea memoriei de lucru. Această rețea este ca o autostradă care facilitează comunicarea între cortexul frontal și partea posterioară a creierului. În timpul procesului creativ este bine să reduceți activarea rețelei de control atențional – sau a criticului interior – dar, după cum vom vedea, nu complet.

De obicei, când încercăm să remediem ceva sau să rezolvăm o problemă, rețeaua DMN este OFF și rețeaua de control atențional este ACTIVĂ. Însă studii care folosesc fMRI au relevat faptul că oamenii creativi, atunci când încearcă să rezolve o problemă, sunt capabili să activeze ambele rețele simultan, evaluând mediul înconjurător și lăsând, de asemenea, o ușă deschisă spre Sine. Această dualitate este critică. De ce? Deoarece o rețea DMN oferă o flexibilitate maximă în gândire și duce la creativitate, dar este și un semn distinctiv al bolilor mintale precum boala maniaco-depresivă și schizofrenia. Mulți dintre artiști sufereau de aceste boli, în special de prima.

„…O rețea DMN ne oferă aripi, dar ne și distruge. Pentru a fi cu adevărat eficient, procesul creativ trebuie să fie ancorat în realitate. Trebuie să fim capabili să analizăm critic rezultatele procesului creativ și să le evaluăm relevanța. Dar și pentru a ne proteja, sau cu alte cuvinte, pentru a rămâne conectați cu această lume. Și acest lucru este realizat de rețeaua de control atențional, care acționează ca un critic de film.”

Vestea bună este că ambele rețele pot fi dezvoltate. Rețeaua DMN crește de fapt dacă ne expunem la noi experiențe dar poate fi antrenată și prin anumite tehnici de meditație, cum ar fi mindfulness-ul. Rețeaua de control atențional poate fi, de asemenea, antrenată folosind exerciții cognitive specifice, cum ar fi atenția focalizată și sarcini de memorie de lucru. Cunoașterea modului în care funcționează creierul, ne oferă avantajul de a alege calea cea mai potrivită a dezvoltării personale.


 Literatură recomandată:

1. Dragoș Cîrneci în dialog cu Iuliana Alexa (2016) – Creierul de Homo Sapiens – Ghid de utilizare, editura Eikon, http://www.librariaeikon.ro/index.php?id_product=152&controller=product
2. https://dragos-cirneci.blogspot.com/

Photo credit: https://www.neuroscientificallychallenged.com/blog/know-your-brain-default-mode-network

Recomandă și altora