Jurnal »

Despre adaptarea la suprafață sau de profunzime – diferența între gândirea pozitivă și atitudinea pozitivă

25 April 2018
scris de:
Clytie SeanGladwell

Pentru început, vă invit să abordăm diferenţa dintre două concepte importante pentru acest articol: gândirea pozitivă şi atitudinea pozitivă.

Cele două sunt destul de des suprapuse și confundate. Mulţi oameni încearcă să îşi forţeze o atitudine pozitivă, încercând să aibă de fapt gânduri pozitive despre ei înşişi, despre situaţiile în care sunt şi despre lumea din jur, chiar dacă nu aceasta este realitatea interioară.

Conceptul de gândire pozitivă îşi are originile în SUA, undeva prin anii ’30, când au apărut lucrări ce dezbăteau cum se poate folosi puterea gândului în atingerea obiectivelor dorite. Aceste cărți (de ex. Emmet Fox – Power through constructive thinking, Dale Carnegie – How to Stop Worrying and Start Living, Napoleon Hill – Think and grow rich, Norman Vincent Peale – The power of positive thinking) au avut un mare succes în SUA, apoi s-au răspândit şi în alte culturi. Promotorii gândirii pozitive promiteau o viaţă fericită, de succes doar prin schimbarea gândurilor. Ei spuneau că trebuie să „scăpăm” de gândurile negative, adică să le observăm, să le oprim, apoi să le schimbăm în gânduri pozitive orientate spre obiectivele noastre.

În anii următori s-au realizat mai multe studii care au căutat să dovedească aceste teorii. S-a studiat rolul gândurilor pozitive în viaţa de zi cu zi, legătura lor cu sănătatea, aplicarea lor în situaţii de stres, efectul lor în relaţiile interumane şi multe alte legături. Pe termen scurt, multe studii au ajuns la concluzia că oameni care au o gândire pozitivă asupra vieţii sunt mai sănătoşi, au relaţii mai bune, sunt mai motivaţi, mai mulţumiţi, şi au în general o calitate a vieții mai bună. Pe termen lung însă, se pare că efectul lor este apariția stărilor de anxietate şi chiar depresie.

Ce lipseşte din această imagine „pozitivă” a gândirii? Dacă încercăm să gândim pozitiv, de fapt negăm realitatea şi devenim falşi. Aţi văzut vreo viaţă în care a existat doar frumuseţe, bunătate, succes, fericire? Cu siguranţă nu, pentru că viaţa înseamnă foarte multe tipuri de experienţe, multe feluri de trăiri. Ca să ne convingem că nimic negativ nu există, trebuie să ne minţim intens. Şi cu cât ne minţim mai mult, cu atât acumulăm mai multă tensiune, frustrare şi anxietate.

„…viaţa înseamnă foarte multe tipuri de experienţe, multe feluri de trăiri. Ca să ne convingem că nimic negativ nu există, trebuie să ne minţim intens.”

În schimb, ceea ce putem face este să ne căutăm echilibrul interior, şi apoi, cu acesta stabilit, să ne uităm la lume şi la viaţă cu deschidere şi curaj. Şi astfel am ajuns la conceptul atitudinii pozitive.

Atitudinea se referă la o predispoziție sau o tendință de a gândi, simți și acționa într-un anumit fel, bazat pe propriile valori. Studiile spun că experienţele de viaţă trăite începând de la vârste foarte mici ne formează de fapt atitudinea, şi acesta va influenţa apoi capacitatea noastră de a ne adapta la situaţiile de viață. Un element important al atitudinii este nivelul la care o putem conştientiza. Studiile spun că atitudinea, ca parte a structurii de personalitate, este de cele mai multe ori inconştientă, adică nu ne dăm seama pe moment de atitudinea noastră, dar putem învăţa să devenim mai conştienţi de ea şi chiar să o modelăm. În acest caz, schimbarea atitudinală este una de profunzime. Ea presupune o muncă de auto-cunoaștere și re-cunoaștere a propriilor emoţii, gânduri, valori şi experienţe care ne-au format.

O persoană cu atitudine pozitivă va avea tendinţa să observe oportunitățile scose în evidență de o situaţie sau resursele unei persoane. Va fi deschisă la a risca și își va asuma să greşească, știind că eşecul poate fi o oportunitate de a învăţa. Aceste persoane avansează în viaţă mai uşor, învăţând din experiențele proprii (fie ele de succes sau eșecuri). Adesea sunt percepute de ceilalți ca fiind cu/de încredere, sincere, cu simţ al responsabilităţii, flexibile, determinate.

Studiile care au observat funcţionarea organizaţiilor din perspectiva atitudinii, au ajuns la concluzia că succesul unei organizaţii depinde în mare parte de atitudinea pozitivă a leaderilor. Un leader cu atitudine pozitivă are o influenţă profundă asupra culturii organizaţionale şi asupra angajaţilor, atitudinea lui se răspândeşte uşor, crescând motivaţia, implicarea și angajamentul celor din jurul lui.

Se spune că nu putem intra în apa unui râu de două ori. Apa nu e aceeași și noi nu mai suntem aceiași. Ştim că în viaţă totul se schimbă şi se transformă în timp, nu trăim acelaşi lucru de două ori la fel. Suntem expuşi la schimbări în jurul şi în interiorul nostru, şi una din capacităţile care ne ajută nu doar să supravieţuim, ci să și evoluăm este capacitatea noastră de adaptare. Atitudinea pozitivă este acel element care influenţează procesele de adaptare în situații de schimbare, noi, ambigue, unde nu avem control, nu avem încă mecanisme automatizate de a acționa. Cu cât avem o atitudine mai deschisă cu atât mai mult vom reuşi să ne adaptăm.

„Suntem expuşi la schimbări în jurul şi în interiorul nostru, şi una din capacităţile care ne ajută nu doar să supravieţuim, ci să și evoluăm este capacitatea noastră de adaptare.”

Ca fapt interesant şi ca să ne dăm seama că lucrurile nu sunt doar albe sau negre, studiile au dovedit şi faptul că atitudinea pozitivă în exces poate duce o persoană spre a intra în situaţii periculoase sau spre a-și asuma riscuri necalculate. În concluzie, atitudinea pozitivă echilibrată ne ajută în viaţă să ne adaptăm schimbărilor şi situaţiilor noi, să luăm decizii asumate, să avem încredere, să creăm relaţii funcționale. Ne putem evalua atitudinea proprie cerând feedback de la oameni semnificativi pentru noi şi, atunci când considerăm că este necesar, putem porni într-un proces ghidat de modelare atitudinală.

Resurse:

Articole
Nori MUSTER – Positive Thinking Timeline
Jonathan SCHOOLER – The pursuit and assessment of happiness can be self-defeating
Zarghuna NASEEM & Ruhi KHALID – Positive thinking in coping with stress and health outcomes: literature review
PsycholoGenie – Three types of attitudes perfectly explained from start to finish
Shelly MOHANTY – A leader with positive attitude and thinking can bring great success
International Journal of Emerging Research in Management &Technology, 2014

Cărţi
Pema CHÖDRÖN – Smile at fear. A retreat with pema chodron on discovering your radiant self confidence, Shambhala, 2011
Pema CHÖDRÖN – The places that scare you. A guide to fearlessness in difficult times, Shambhala, 2002
Pema CHÖDRÖN – When things fall apart

Photo credit: Sean Gladwell

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro