Jurnal »

Cum au fost Lunile de poveste în 2019

1 noiembrie 2019
scris de:
Banner 1800X640- cover 2019 variantă nouă-01111-01-01

În luna octombrie 2019 am derulat a cincea ediție a unui proiect foarte drag nouă: Luni de Poveste…la Cărturești. Ca și în edițiile anterioare ne-am propus să aducem mai aproape de publicul larg subiecte legate de dezvoltarea personală și profesională. Astfel, timp de patru săptămâni, am discutat despre diferite teme menite să încurajeze auto-conștientizarea și să conducă la îmbunătățirea performanței. Pe parcursul celor patru seri de ateliere s-a întâmplat de mai multe ori să fim provocați la un exercițiu personal, de introspecție;

  • 7 octombrie (Sergiu MAXIM) – De la Intenție la Rezultat. Cum să planifici eșecul pentru a avea succes
  • 14 octombrie (Gabriela HUM) – Reflecții despre autoreflecție
  • 21 octombrie (Ramona POP) – Back to basics: reguli de aur, cei 7 ani de acasă și valori personale
  • 28 octombrie (Diana BERINDEI) – De la „ceilalți” la „noi”. Identitate. Schimbare. Performanță.

Sergiu ne-a învățat că atunci când ne dorim cu adevărat ceva, ne dorim acel lucru pentru a trăi o anumită stare. Dacă am putea să ne concentrăm ființa asupra acelei stări, să facem trecerea mental și apoi emoțional, de la ce simțim acum spre ce ne dorim să simțim, am putea trăi emoția respectivă iar apoi dorința s-ar materializa. E legea fundamentală a firii, care spune că trăim într-un univers de vibrații. Atracția este o lege secundară, în timp ce vibrația este cea primordială.

Vibrația are în sine un efect de bumerang. Atragem ceea ce atragem, independent de ce credem sau zicem că ne-am dori de fapt. Și acesta este modul în care ne creăm propria realitate.

Dintr-o stare de frustrare nu putem decât să atragem mai multă frustrare. Dintr-o stare de dorință putem atrage doar mai multă dorință. Iar dintr-o stare de lipsă (a ceva, cineva) atragem doar mai multă lipsă.

Mai multe detalii aici

 THD9669

Gabrielacei care am fost obișnuiți să facem timeout, putem crește ca adulți care folosesc auto-reflecția din propria inițiativă, pentru a-și îmbunătăți performanța.

În cadrul celui de-al doilea atelier, Gabriela a reușit să ne atragă atenția și să ne pună pe gânduri prin intermediul a trei întrebări centrate pe auto-reflecție:

  1. Ce este auto-reflecția?
  2. De ce nu facem auto-reflecție?
  3. Ce putem face pentru a beneficia de pe urma auto-reflecției?

Auto-reflecția reprezintă capacitatea unei persoane de a înțelege calitățile, defectele, reacțiile, gândurile sau emoțiile personale, de a înțelege totodată cauza respectivelor comportamente, gânduri sau emoții și nu în ultimul rând, conștientizarea impactului propriului comportament asupra celorlalți.

Gabriela ne-a explicat că nu suntem învățați să stăm cu gândurile proprii, că nu ne plac rezultatele procesului de auto-reflecție și nici nu avem răbdarea necesară. Pe de altă parte, pentru a reuși să ne bucurăm de efectele pe care le-ar putea avea auto-reflecția asupra noastră, trebuie să ne alocăm un timp special, să ne gândim la un subiect și nu în ultimul rând, să luăm procesul de auto-reflecție în serios, scufundându-ne mai adânc în gânduri.

Mai multe detalii aici

I-14

În cadrul celui de-al treilea atelier, Ramona a lansat participanților invitația de a dezbate cum își fac loc în viața noastră regulile de aur (setul de reguli primit în cei 7 ani de acasă care este menit să ne ghideze și să ne călăuzească în viață) și valorile personale. Ramona ne-a explicat că eul nostru are trei stări: părinte, adult și copil.

În timp ce părintele se manifestă prin gândire critică și are drept verb caracteristic „trebuie”, la pol opus, copilul arată creativitate, exuberanță, fiind caracterizat de „vreau”. Starea plasată la mijloc, echidistantă, e cea de adult, manifestată prin pragmatism, având drept verb caracteristic “pot”.

Am văzut împreună că avem nevoie de un proces de autoreflecție asupra valorilor identificate, pentru a stabili dacă într-adevăr ne și ghidăm după ele. Atât aplicarea, cât și neaplicarea valorilor în viața de zi cu zi poate crea frustrare, disconfort, conflict etc. Astfel, în timp ce un conflict de tipul “eu – celălalt” este mai ușor de depășit, un conflict cu noi înșine este mult mai greu de dus.

Mai multe detalii aici

 MG 9764

Diana, în cel de-al patrulea atelier ne-a învățat cum să facem trecerea de la „ceilalți” la „noi” și totodată ne-a vorbit despre Identitate, Schimbare și Performanță. Încă de la început, Diana a adresat câteva întrebări la care orice antreprenor, manager sau angajat s-a gândit cel puțin o dată.
Ce face ca o organizaţie să fie şi să rămână uşor de distins? Ce face ca un antreprenor să îşi pună amprenta în propriul său domeniu? Ce ne face pe unii dintre noi să știm că vrem să colaborăm sau să fim angajaţii unei firme? De ce anumite organizaţii pot să scoată în evidență ce e mai bun în fiecare şi să folosească acest lucru în favoarea tuturor? Şi, nu în ultimul rând, ce ne face să creăm, nu doar servicii sau produse, ci o reputaţie?

Studiile care au răspuns la aceste întrebări au reușit să definească ce înseamnă identitatea unei organizaţii. Cea mai frumoasă definiţie despre care Diana a vorbit a fost aceea care consideră identitatea organizaţională ca fiind un sistem colectiv de storytelling.

Mai multe detalii aici

 MG 0511

Vă mulțumim pentru susținere și pentru că ați fost alături de noi la cele patru ateliere ale Lunilor de Poveste din 2019. Mulțumim partenerilor din acest an: Librăriile Cărturești, Editura Trei, Editura Publica, Cluj.com și InfoLocal, iar pentru momentele capturate în fotografii lui Dan Tăuțan!
Să ne (re)vedem cu bine și anul viitor! 

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro