Skip to main content
Jurnal »

Anul 2023 – Anul Colaborării

9 ianuarie 2023
scris de:
Colaborare si Anul Colaborarii

La ATU, anul 2023 este dedicat COLABORĂRII – termen uneori confundat cu cooperarea. Însă în realitate, cei doi termeni sunt foarte diferiți. A coopera înseamnă că fiecare ne facem munca proprie și ne ajutăm unii pe alții să o finalizăm, fiecare atingând obiective proprii. A colabora se referă la a lucra împreună, a împărtăși idei și a depune efort pentru a face ceva în comun, a atinge un obiectiv comun.

Colaborarea se referă în primul rând la Oameni. Oliver Wendell Holmes spunea că „multe idei cresc mai bine dacă le transplantăm în mintea altor oameni, decât a celor care le-au avut inițial”. Deci, colaborarea este despre transparență și împărtășire.

În 2022, 64% din specialiștii de L&D intervievați de Glint Data (Workplace Learning Report 2022) arată că printre primii 5 factori care influențează major o cultură organizațională sănătoasă se numără și colaborarea.

Raportul Beezy pentru 2022 susține că printre cei 5 piloni importanți în crearea unui loc de muncă inteligent (din ce în ce mai cerut în ultimii ani) pe primul loc se află posibilitatea de a colabora, indiferent dacă ne aflăm la birou, acasă, în vizită la client sau într-un birou hub. Colaborarea este despre a avea acces ușor la oameni și resurse, indiferent unde am fi.

În noua formulă de lucru adoptată post-pandemic – munca hibrid – multe rapoarte sugerează că oamenii își doresc să lucreze de la birou nu în varianta impusă de organizație, ci doar atunci când activitățile necesită prezență fizică (de exemplu, preferă să vină la birou pentru sesiunile de 1:1 sau pentru ședințele de planificare sau strategie). A oferi libertatea de alegere angajaților legat de când și cât doresc să lucreze de acasă și cât și când de la birou, poate fi un element motivator important care determină o mai bună colaborare atât în cadrul echipelor, cât și între echipe. Așadar, colaborarea este și despre încredere și empowering.

Cele trei elemente descrise mai sus pot fi implementate în anumite industrii (ca cea de IT), dar pot fi modelate și/sau implementate parțial în multe alte domenii de activitate. Am vorbit mai sus despre colaborarea în interiorul organizațiilor, dar să nu uităm că sunt multe proiecte care invită organizații diferite să colaboreze. Doar câteva dintre ele sunt Walking Month, Minte Forte, Food Waste Combat, etc. Așadar, vă invităm în 2023 să COLABORĂM și să COLABORAȚI pentru o lume mai bună, mai echilibrată, mai educată!


  1. The Future Of Work: More Hybrid, More Collaborative, More Automated (2022), Futurum
  2. 2021 Digital Workplace Trends & Insights, Beezy
  3. 2022 Digital Workplace Trends & Insights, Beezy
  4. Embracing the new age of agility, Anatomy of work global index 2022.

Recomandă și altora