Skip to main content
Jurnal »

„A învăța = a experimenta” – Ionuț MANGU

6 decembrie 2017
Ionut Mangu1

[Însemnări despre viață și învățare] 

Pentru ediția din decembrie a mini-interviului în avem ca invitat pe Ionuț MANGU. Ionuț este unul din cei cinci membri ai Trupei Punct ROM în care activează ca vocalist și chitarist. Alături de el, îi regăsim pe Ioan ONIȘOR, Roxana ZĂPÂRȚAN, Răzvan KRIVACH și Andrei MUNTEAN și împreună au nouă premii câștigate la diverse festivaluri de muzică. Genul lor este Acoustic, Folk, Indie Folk cu influențe din alte genuri și reprezintă una dintre cele mai bune trupe de entertainment muzical acustic. Vă invităm să descoperim împreună câteva obiceiuri de învățare ale unui muzician și să aflăm care a fost parcursul profesional al lui Ionuț MANGU!

 

1. Cum ai descrie altora cu ce te ocupi și care e pe scurt povestea alegerii profesiei pe care o practici în prezent?

Ionut Mangu1

Ionuț MANGU: Activitatea mi-o desfășor în domeniul muzical-artistic, iar pasiunea pentru muzică am descoperit-o foarte devreme, în anii grădiniței când îngânam cu mare plăcere cântece de-ale lui Tudor Gheorghe, Irina Loghin sau Michael Jackson. Știu, apropierera acestora poate nu e cea mai fericită, dar la vremea aceea eu nu aveam noțiunea de genuri muzicale și reacționam doar la ce îmi crea plăcere. După o perioadă în care am renunțat de două ori la un parcurs muzical, în beneficiul formării mele ca „om al muncii”, în 2009 am făcut un scurt bilanț al felului în care mă făcea să mă simt activitatea pe care o desfășuram și, după ce am încercat să-mi răspund de câteva ori la întrebarea: „Unde te vezi peste X ani?”, am decis să renunț la postul de inginer în Industria Lemnului. Probabil a contat și faptul că în 2008 mi s-a reaprins pasiunea pentru muzică, având după o pauză de mai bine de 10 ani, un nou contact cu scena. De atunci mi-a fost foarte clar în suflet că, odată descoperită pasiunea ce arde în interiorul tău, ești obligat față de tine însuți să-i oferi toată energia și să urmezi cu toată deschiderea oportunitățile ce nu vor întârzia să apară, dându-ți o șansă reală la fericire, la mulțumire, la împăcare cu tine însuți.

2. Ce înseamnă pentru tine „a învăța”?

Ionuț MANGU: „A învăța”, în domeniul meu, dar nu numai, înseamnă studiu, deschidere către nou, să accepți ca procesul de învățare este continuu și interminabil. Dacă ar fi să reduc la un cuvânt, aș pune semnul egal între „a învăța” și „a experimenta”.

„Dacă ar fi să reduc la un cuvânt, aș pune semnul egal între «a învăța» și «a experimenta».

3. De-a lungul vieții, învățăm și ne dezvoltăm. Care simți că a fost una dintre cele mai importante experiențe de învățare în activitatea pe care o desfășori?

Trupa Punct RomIonuț MANGU: Momentul în care am decis să împărtășesc copiilor din tainele mânuirii chitarei, a fost unul în care am început să învăț din nou alături de ei, fapt ce mi-a oferit o plajă mai largă de abordări ale aceleiași situații.

4. Ce faci (concret) ca să înveți și să te dezvolți?

Ionuț MANGU: Muzica se schimbă constant și foarte mult într-un timp foarte scurt, lucru ce te obligă să fii la curent cu noile tendințe, tehnologii, genuri. Concret, pentru a învăța, ascult foarte multă muzică din mai multe genuri, încerc să învăț instrumente noi, urmăresc tutoriale despre diferite gadget-uri ce îmbunătățesc prestația artistică, merg la concerte și încerc să-mi pun la lucru spiritul critic în dorința de a vedea ce anume din ceea ce observ pot adapta propriului mod de exprimare pentru a aduce un plus în relația artist-public. De curând iau cursuri de dans, lucru ce-mi oferă o altă perspectivă asupra muzicii, dar și asupra propriei persoane. Când am posibilitatea, particip la workshop-uri din diferite domenii ce sunt apropiate de sfera mea de activitate sau care îmi pot aduce un plus aplicându-le în ceea ce fac. Pe scurt, studiez încontinuu pentru a-mi dezvolta atât abilitățile profesionale, cât și cele personale, umane.

„De curând iau cursuri de dans, lucru ce-mi oferă o altă perspectivă asupra muzicii, dar și asupra propriei persoane.”

 5. În încheiere, te rugăm să ne împărtășești 3 lecții pe care le-ai învățat din experiența de până acum și care simți că te ajută și că se aplică dincolo de sfera ta profesională? 

Ionuț MANGU: Cred că cea mai importantă lecție pe care am învățat-o a fost să-mi ascult sufletul, inima atunci când iau o decizie și indiferent câtă logică am pus în analiză, să las vibrația interioară să aibă ultimul cuvânt. O altă lecție a fost să accept că, indiferent cât am studiat, sau mai degrabă cu cât am studiat mai mult, cu atât am realizat cât de puțin știu și cât de mare este plaja de direcții în care te pot duce cunoștințele acumulate. Nu știu dacă există sau nu o ierarhie a lecțiilor, dar cred că foarte important pentru mine a fost să învăț să-i ascult pe ceilalți și să nu consider despre mine că am întotdeauna dreptate. Putem avea doar parțial dreptate, dar niciodată pe toată.


Inseamnari-despre-viata-si-invatare

Anul 2017 în ATU îl dedicăm învățării reale, conștiente și asumate. Pe parcursul lui, ne propunem să învățăm din cât mai multe contexte, una din sursele de învățare fiind experiența unor persoane care își desfășoară activitatea în domenii specifice. Credem că inspirația vine adesea atunci când suntem receptivi la ce e în jurul nostru, când reușim să schimbăm perspectiva și/sau când combinăm idei din diverse domenii. Tocmai de aceea, sperăm ca împărtășirile invitaților noștri să vă inspire și să ne facă să reflectăm mai des la ce ne face pe fiecare dintre noi să învățăm și să simțim că ne dezvoltăm!

foto: arhiva personală Ionuț MANGU și Punct ROM

Recomandă și altora