Jurnal »

Braintrust. Ce ne spun neuroștiințele despre moralitate?

1 martie 2021
scris de:

Patricia Churchland, specialist în neurofilozofie, ne duce într-o călătorie fascinantă prin straturile istoriei omenirii și implicit, prin cele ale creierului nostru. Cartea pornește de la ipoteza că moralitatea își are originile, printre altele, în neurobiologia atașamentului.

Departe de a se axa doar pe neurobiologie, acestei specializări i se alătură, pe rând, zeci de alte domenii precum istorie, filozofie, religie, psihologie, neuroeconomie, biologie, genetică, lingvistică și multe altele.

Evoluția culturală are loc mult mai rapid decât evoluția biologică.

Navigând printre circumvoluțiunile creierului și meandrele vieții noastre sociale, cartea este extrem de bine documentată și argumentată cu o multitudine de exemple, studii și experimente explicate clar și analizate atent. O abordare echilibrată, în care cuvântul cheie este prudența. Oricât de evidente ar putea părea rezultatele unor studii, interpretarea lor necesită o abordare multidisciplinară. Este o abordare pe care autoarea o realizează cu echidistanță, umor și, poate cel mai important, pe înțelesul tuturor.

Încrederea este asociată cu oxitocina, deoarece aceasta stimulează toleranța și acceptarea celorlalți și reduce reacțiile de frică și evitare.

De la Aristotel la Chomsky, de la Confucius la Kant, Braintrust dezbate teme precum rolul atașamentului în socializare, rolul oxitocinei în dezvoltarea încrederii, teoria minții și capacitatea de predicție, într-o înlănțuire captivantă de conexiuni și argumentări. În același timp, clarifică multe mituri și temperează din entuziasmul periculos al acelor oameni de știință care generalizează sau trag concluzii pripite.

Aparent, cu cât se descoperă mai multe lucruri despre creier și mecanismele neurobiologice, cu atât ies la suprafață și mai multe necunoscute. Dar, dincolo de abundența de informații, Braintrust e și un minunat instrument de autoanaliză și o ocazie de înțelegere a propriilor comportamente și trăiri din mai multe perspective.


  1. Patricia S. Churchland (2018) – Braintrust: What Neuroscience Tells Us about Morality, Editura Princeton.

Recomandă și altora

Newsletter

website meșterit cu de omnivision.ro