
A fost odată ca niciodată…
Conceptul de leadership colaborativ a fost abordat pentru prima dată în anii ’60 de către Douglas McGregor, profesor la MIT Sloan School of Management din Boston (SUA).
Acest nou tip de conducere oferă o deschidere mai mare, o apropiere în cadrul echipei și a relației acesteia cu leaderul și încurajează, totodată, membrii echipei să dea dovadă de flexibilitate, implicând pe toată lumea pentru a atinge un obiectiv comun.
Leadership-ul colaborativ ne invită să privim realitatea de business ca pe un întreg. Ne provoacă să identificăm rolul fiecăruia dintre noi și al echipelor noastre în acest întreg, precum și să identificăm moduri de a colabora pentru a obține scopul suprem.
Să presupunem că ești leader într-o companie producătoare de autoturisme. Stilul de conducere colaborativ presupune să iei în considerare și să armonizezi întreg fluxul de atingere al obiectivului suprem și anume, de a împlini așteptările clientului final la momentul achiziției autoturismului produs de compania voastră. Asta înseamnă că înainte de a construi efectiv autoturismul, e nevoie să te gândești și la producătorii de componente din industria automotive, la producătorii și furnizorii de materie primă precum cauciuc, plastic, metal, etc. și să privești tot acest flux de la un capăt la altul (end-to-end), luând în considerare inclusiv implicațiile pe care le are achiziția unui autoturism precum oferirea de siguranță și confort sau nevoia de service, poluarea pe care acesta o generează și asistența de care are nevoie noul proprietar.
Și dacă am putea surprinde conceptul de leadership colaborativ într-o singură formulare, poate că cea mai potrivită este: be different, TOGETHER!
Acum, după parcurgerea informațiilor legate de diferite stiluri de conducere, te invit să te gândești la unul dintre următoarele două aspecte:
- Dacă ești leader: Care este stilul tău preferat de leadership și ce impact are această abordare asupra echipei pe care o conduci și asupra business-ului pe care-l influențezi?
- Daca ești membru/ă a echipei: Care este varianta de colaborare cu leader-ul în care te simți cel mai împlinit/ă? Cum poți contribui la dezvoltarea ta, a echipei și a business-ului, chiar dacă nu ai o poziție formală de conducere?
Și pentru că tot am vorbit despre leadership-ul colaborativ, te mai invit la o introspecție: Ce înseamnă pentru tine să ai un mindset bazat pe colaborare?
Dacă vorbim despre aria profesională, mărturisesc că multă vreme am crezut că a colabora bine înseamnă să ne întâlnim pentru a-ți sau a-mi valida ideile. Colaborarea înseamnă însă, mult mai mult. Înseamnă să construim împreună, să participăm, să contribuim la dezvoltarea ideilor, înseamnă diversitate, acceptare și vulnerabilitate, efort comun, înțelegere, perseverență, empatie, reziliență și lista poate continua cu siguranță.
Aflați în fața unor provocări sociale și economice majore, este nevoie ca modelele de leadership pe care le utilizăm să se adapteze și uneori chiar să se transforme proactiv astfel încât să ofere suportul necesar dezvoltării oamenilor și business-ului. Circumstanțele din ultimii ani au pus în centrul atenției forme de management mai colaborative și mai putin bazate pe ierarhie.
„Transformarea conducerii este acum inevitabilă”, consideră Valérie Gervais, director al Universității Saint-Gobain. Într-o lume în care totul se mișcă foarte repede, angajații nu mai caută manageri de tip Trivial Pursuit, cu răspunsuri la orice, ci mai degrabă caută leaderi care să fie capabili să inspire angajamentul tuturor pentru a gestiona cu succes numeroasele transformări impuse de provocările contemporane.
Unul dintre aspectele extrem de importante pe care am avut ocazia să le observ la leaderii cu care am colaborat în ultimii ani este că ei privesc leadership-ul ca pe un organism viu, poate chiar ca pe un ecosistem. Iar acest ecosistem este guvernat de cele mai multe ori de principii flexible, adaptabile realității de business pe care o trăim și contextului asupra căruia avem atât de puțină influență.
Se pare că mediul de business de astăzi are din ce în ce mai puțină nevoie de modelul leaderului erou, spunea Lorna Davis. Leaderul poate să fie pe rând un ghid care arată calea, precum și un formator care explorează potențialul fiecărui membru al echipei pentru binele colectiv. Un management care, în ultimă instanță, urmărește să dezvolte sentimentul de apartenență la o „familie” pentru a obține un sprijin colectiv.
Avem, așadar, mare nevoie de a încuraja și dezvolta interdependența. Avem nevoie unul de celălalt și pentru asta e nevoie atât de implicarea leaderilor în crearea mediului potrivit, cât și de contribuția fiecăruia dintre noi în a crea echipele „agile” ale viitorului.
… Și-am încălecat pe-o șa… Parcă așa se terminau poveștile.